MENIU

Cum arată un tren de mare viteză, după trecerea prin "AEROPOCALIPSA" din China

O serie de fotografii publicate de presa chineză arată efectele poluării aerului din China, vizibile pe un tren de mare viteză. Autoritățile de la Beijing au decretat codul portocaliu pentru poluarea aerului, în ceea ce comentatorii de pe rețelele sociale au botezat "aeropocalipsa". 

Imaginile surprind murdăria de pe partea exterioară a unui tren de mare viteză care tocmai a încheiat o cursă între Shanghai și Beijing.

"Așa arată și plămânii noștri probabil", a remarcat un comentator pe rețelele sociale.

După un lung episod de poluare, în decembrie, capitala chineză a fost din nou acoperită de smogul cu miros înțepător, care a limitat vizibilitatea la doar câteva sute de metri, aducând o adevărată "aeropocalipsă" de Revelion, notează Agerpres.

Cuprinse de smog, reclamele luminoase păreau să plutească în neant pe zgârie-nori, iar turiștii adunați în jurul Turnului Tobelor și Turnului Clopotelor (Gulou si Zhonglou) — simboluri ale vieții în Beijing — au purtat măști respiratorii.

Concentrația de particule cu diametrul de 2,5 microni — periculoase pentru sănătate deoarece pot pătrunde în plămâni — a depășit duminică dimineața valoarea de 500 micrograme per m3, conform declarațiilor reprezentanților ambasadei Statelor Unite, potrivit site-ului aqicn.org. Această concentrație se situează cu mult peste pragul maxim de 25 acceptat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru o expunere de 24 ore.

Valul de smog provine în principal din arderea cărbunelui utilizat pentru producerea energiei termice și electrice și s-a accentuat pe fondul creșterii consumului acestor utilități în timpul iernii.

Autoritățile de la Beijing au decretat codul portocaliu pentru poluarea aerului, în contextul în care valul de smog se îndrepta spre capitala Chinei. În conformitate cu planul de urgență, circulația vehiculelor puternic poluatoare pe benzină și motorină, precum și a camioanelor care transportă deșeuri din construcții a fost interzisă. De asemenea, unele fabrici din industria manufacturieră au fost nevoite să își reducă producția.

Beijing are un sistem de alertare pentru poluare pe bază de culori, cel mai grav cod fiind cel roșu, urmat de portocaliu, galben și albastru. Codul portocaliu înseamnă că indexul de calitate a aerului este prognozat să depășească valoarea de 200 timp de trei zile consecutiv.

Mai multe articole despre:
poluare tren Shanghai Beijing aeropocalipsa