MENIU

Cum a fost prins un criminal după 45 de ani

Criminalul a fost găsit cu ajutorul unui site unde oamenii trimit mostre de ADN ca să-şi afle originile. Poliţiştii americani fac apel tot mai des la asemenea instrumente ca să rezolve cazuri vechi, rămase fără răspuns.

Deşi credea probabil că n-o să mai fie prins niciodată, un american va da socoteală pentru o crimă pe care a comis-o în urmă cu 45 de ani.

Este vorba despre uciderea unei fetiţe de 11 ani, dispărută dintr-un oraş din California, pe drumul dintre şcoală şi casă.

Criminalul a fost găsit cu ajutorul unui site unde oamenii trimit mostre de ADN ca să-şi afle originile. Poliţiştii americani fac apel tot mai des la asemenea instrumente ca să rezolve cazuri vechi, rămase fără răspuns.

Jon Lewis, șeful poliției din Newport Beach: “Aceea a fost o zi care i-a făcut pe părinții din comunitatea noastră să se gândească de două ori înainte de a-și lăsă copiii să se ducă singuri la școală, să iasă din casă, să meargă cu bicicletă pe strădă ori să se joace cu prietenii.”

În iulie 1973, o fetiță de 11 ani pe nume Linda O’Keefe din Newport Beach, California, a dispărut în timp ce se întorcea de la școală. Trupul ei a fost găsit într-un șanț a doua zi, dar polițișții n-au reușit să dea de urma criminalului. Au trecut decenii, dar moartea Lindei n-a fost uitată.

Criminalul are 72 de ani în prezent 

Polițiștii aveau ADN-ul criminalului de pe hainele fetiței, dar acesta nu figura în nicio bază de date. Recent, s-au gândit să introducă mostra într-o bază de date civilă, folosită de cei care vor să-și caute originile. Căutarea i-a condus spre James Alan Neal, un bărbat de 72 de ani care locuiește acum în Colorado.

Todd Spitzer, procuror: “ADN-ul colectat apoi în urma unei operațiuni de urmărire a fost comparat cu ADN-ul prelevat de pe victimă și s-a constat că se potrivea. Suntem foarte încrezători pe baza ADN-ului că dl. Neal trebuie inculpat pentru crimă, răpire și agresiune sexuală.”

Suspectul, care se numea altfel la data crimei, a fost arestat, iar procurorii se gândesc chiar să ceară pedeapsa cu moartea pentru el. Părinții Lindei s-au stins înainte ca cel care le-a omorât copilul să fie prins. În locul lor s-a bucurat însă întreaga comunitate, inclusiv polițiștii care au lucrat pe vremuri la acest caz.

″-De-a lungul anilor, te gândești la asta tot timpul. Nu cred că uiți vreodată.”

″-Dvs. personal cum ați reacționat când ați auzit vestea?”
“Ura! L-am prins.”

Nu este primul caz vechi de zeci de ani rezolvat cu ajutorul unui site de acest gen. În aprilie anul trecut, tot așa a fost prins unul dintre cei mai căutați criminali și violatori din California. Individul a comis cel puțîn 13 crime și peste 50 de violuri între anii 1974 și 1986.

 

 

Mai multe articole despre:
SUA criminal copil violat colorado sua