MENIU

Cu cine vrea Putin să îl înlocuiască pe Zelenski. Ce arată cea mai nouă mutare a liderului de la Kremlin

Volodimir Zelenski și Vladimir Putin / Sursa foto: Colaj Profi Media

A trecut un an de război, iar Moscova nu renunță la planul de a câștiga puterea în Ucraina prin impunerea unui președinte rusofil. Iar cel care ar fi pregătit de Moscova să îl înlocuiască pe Volodimir Zelenski este chiar cumătrul lui Vladimir Putin, oligarhul Viktor Medvedciuk, cel pe care ucrainenii l-au dat la schimb în septembrie pentru mai mulți militari ținuți captivi de armata rusă. 

„Ucraineni! Ne aducem oamenii acasă. Schimbul tocmai s-a terminat. Astăzi avem 215 de vești bune”, spunea Volodimir Zelenski în data de 21 septembrie 2022.

Chiar Volodimir Zelenski a fost cel care i-a dezlegat mâinile lui Viktor Medvedciuk, în cel mai mare important schimb de prizonieri de la începutul războiului. Armata ucraineană a recuperat 215 militari și a dat la schimb Rusiei 55 de prizonieri. Printre ei se afla și fostul deputat ucrainean, oligarhul Viktor Medvedciuk, acuzat de înaltă trădare. Legăturile lui cu Rusia sunt clare, este chiar cumătrul lui Vladimir Putin.

Tot mai multe voci susțin că Rusia l-ar pregăti pe oligarh să conducă Ucraina. Iar indiciile sunt tot mai multe. La jumătatea acestei luni, Viktor Medvedciuk a acuzat Occidentul că poartă discuții doar cu o parte a societății ucrainene. În plus, acesta l-a acuzat pe Zelenski că a provocat războiul, susținând că autoritățile de la Kiev sunt niște marionete ale Occidentului.

Pe 26 ianuarie Medvedciuk a anunțat în direct la postul de televiziune Russia Today că va lansa o mișcare națională anti-Zelenski a ucrainenilor care nu sunt de acord cu politica Kievului, dar nu au curajul să organizeze o răscoală.

Medvedciuk, cel care a fost reprezentant al diverselor partide pro-ruse din Ucraina, inclusiv al Platformei de Opoziție „Pentru Viață”, a mai declarat că din septembrie și până acum s-a ocupat de crearea unei echipe noi, un Guvern din exil.

Proiectul „Viktor Medvedciuk – noul lider al Ucrainei anti-Zelenski” este lansat de Moscova în contextul fluid al războiului. Pregătirile desfășurate până acum demonstrează că liderii ruși visează în continuare la o capitulare a Kievului, obținută după o serie de victorii pe câmpul de luptă, după care Guvernul Medvedciuk să-l înlocuiască pe Zelenski.