MENIU

Criza imigranților. Mii de copii riscă să crească apatrizi în Europa

Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi, dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat, luni, experți. Semnalul de alarmă intervine în contextul în care Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie, notează Reuters.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale. Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, informează HotNews.ro.

Raportul subliniază, de asemenea, îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi, născuți în exil de refugiați sirieni.

"Copii încă se nasc apatrizi în Europa, din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid", declara coautoarea raportului Laura van Waas.

Criza imigranţilor. Cele mai crude fotografii. UE, fără suflet în faţa celor care fug de război

 



Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa, în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Van Waas a declarat că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse, în timpul razboiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei.

La solicitarea Germaniei, pe 23 septembrie, la Bruxelles, ar urma să aibă loc un summit extraordinar al UE privind refugiaţii, în contextul crizei imigranţilor, la o zi de la un consiliu extraordinar al miniştrilor de interne pe acelaşi subiect.

 

Criza refugiaţilor. Invazie sau migraţie? Europa, în faţa unei crize majore