MENIU

Criza migranților. Violențe la granița Greciei cu Turcia

Criza migranților la granița Greciei cu Turcia

Criza refugiaților se agravează în Grecia. Preşedintele turc, Recep Erdogan, acuză autorităţile greceşti că au ucis doi migranţi care încercau să treacă frontiera. De cealaltă parte, grecii spun că soldații turci taie gardurile și le permit oamenilor să plece. Oficialii UE caută soluții rapide pentru a opri exodul migranților spre Europa de Vest. 

 

Imaginile cu refugiații  pe Marea Mediterană între Turcia și Grecia sunt tot mai dese. Dacă pe mare, sunt întâmpinați de poliția de frontieră, la granițele terestre, soldații turci le facilitează trecerea spre teritoriile Uniunii Europene.

Sute de imigranţi au forţat intrarea în Grecia dinspre Turcia şi au incendiat gardul care le blochează accesul. Refugiaţii şi vameşii turci au lansat gaze lacrimogene unii către ceilalţi, iar un imigrant ar fi fost ucis de gloneţele trase de vameşi, acuză Turcia.

Atena, susţinută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranţi să treacă în Grecia.

Autoritățile turce au avertizat acum câteva zile că dau drumul migranților spre Europa. 

Preşedintele turc a spus că a refuzat un ajutor european suplimentar de un miliard de euro pentru primirea migranţilor în Turcia. Vrea să rezolve problema cu Vladimir Putin într-un alt mod.

„Mă voi duce la Moscova joi ca să discutăm evoluția din Siria cu domnul Putin. Sper că va lua măsurile necesare cum ar fi o încetare a focului și vom găsi o soluție la această problemă”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

În acest moment, în Turcia există deja 3,7 milioane de refugiați din Orientul Mijlociu. 

Migranții au încercat să treacă frontiera de vineri (28 februarie - n.red.), când Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE pentru limitarea afluxulului de migranţi în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro.

Grecia a difuzat un videoclip miercuri spunând că în acesta se vede cum poliţia turcă trage cu gaze lacrimogene la punctul de trecere a frontierei greco-turce de la Kastanies, unde mii de migranţi încearcă să treacă în Uniunea Europeană, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Înregistrarea video arată un rând de poliţişti antirevoltă turci în spatele scuturilor în timp ce patru dintre ei trag pe rând cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec. Autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată independent.

Atena, susţinută de UE, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, s-au acuzat reciproc de tratament inadecvat faţă de migranţi. Grecia şi-a consolidat măsurile de securitate de-a lungul frontierei cu Turcia, suplimentând efectivele şi efectuând constant patrulări în zonă.

În urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat deja, pentru o lună, dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor, potrivit Agerpres.

Situaţia de acolo este tensionată din cauza taberei pentru refugiaţi Moria.

Localnicii din Lesbos au blocat drumul de acces spre tabăra de refugiaţi Moria. Ei nu vor şi mai mulţi imigranţi pe insulă într-o tabără oricum plină până la refuz, în care oamenii vegetează în condiţii de nedescris. Cu toate acestea, alţi numeroşi imigranţi au sosit duminică (1 martie - n.red.) - aproximativ 300 - cu barca direct din Turcia, potrivit mass-media elene. Nou-veniţii ar fi trebuit să fie transportaţi cu autobuzele spre tabăra Moria dar, pentru moment, drumul a rămas blocat.

România a decis să ofere ajutor Greciei în criza imigranților, a anunțat miercuri, ministrul de Interne, Marcel Vela, după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Este vorba de un ajutor material constând în corturi, pături, cizme, paturi, în valoare totală de aproximativ un milion de lei.