MENIU

Criză majoră în Polonia. Guvernul refuză să recunoască decizia Curții Constituționale

Tribunalul Constituțional din Polonia a invalidat, miercuri, o serie de modificări controversate a modului său de funcționare aduse de guvernul conservator de la Varșovia. Executivul a anunțat că refuză să recunoască decizia Curții, notează site-ul postului publica de radio.

Criza constituțională din Polonia a urcat miercuri la un nou nivel, după ce Tribunalul Constituțional a respins câteva modificări importante aduse de guvernul de la Varșovia modului său de funcționare.

Potrivit unei legi adoptate de majoritatea Partidului Lege și Justiție (PiS), venit la putere în octombrie 2015, Tribunalul Constituțional ar avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a adopta decizii. În prezent, este nevoie de o majoritate simplă, notează thenews.pl.

În plus, aceeași lege stipulează că 13 judecători din cei 15 trebuie să fie prezenți. În prezent este necesară prezența a nouă judecători.

Tribunalul Constituțional a decis miercuri că aceste modificări sunt neconstituționale și că împiedică instituția să își desfășoare activitatea în mod eficient și credibil.

Doi judecători care au fost numiți în funcție de actuala majoritate parlamentară au fost în dezacord cu decizia.

În vreme ce criticii spun că modificările introduse de majoritatea conservatoare a premierului Beata Szydło vor îngreuna activitatea tribunalului, oficialii PiS se tem că judecătorii ar putea invalida reformele promise în campania electorală.

Decizia Tribunalului Constituțional a fost aspru criticată de guvern. Într-o măsură controversată, Beata Szydło a anunțat că refuză să publice decizia în Monitorul Oficial, un pas necesar pentru ca aceasta să devină validă.

Un scandal izbucnit înainte de anunțarea deciziei amenință să complice și mai mult lucrurile. Potrivit site-ului wpolityce.pl, membri ai Tribunalului Constituțional s-ar fi consultat cu parlamentari din Opoziție.

Vicepreședintele Platformei Civice a declarat că nici el, nici alți membri ai grupării din opoziție nu au avut acces la decizia Tribunalului Constituțional înainte ca aceasta să fie anunțată în mod public.

Cele mai multe voci externe, cu excepția notabilă a Ungariei, au fost critice la adresa guvernului. Atât Washingtonul cât și Comisia Europeană au cerut guvernului de la Varșovia să pună capăt crizei constituționale și să recunoască deciziile Curții Constituționale.