MENIU

Criza imigranților. Refugiații blocați la granița sârbo-croată au reușit să ajungă în Croația

Circa 3.000 de migranți, care așteptau la granița dintre Serbia și Croația, au reușit, miercuri, dimineață să pătrundă pe teritoriul croat după ce au forțat barierele la punctul de trecere a frontierei Berkasovo, astfel că deocamdată aglomerarea de refugiați din acel loc a fost degajată, dar alte grupuri de migranți sunt așteptate să ajungă acolo, astfel că sunt posibile noi blocaje dacă autoritățile croate nu le vor permite să treacă imediat granița, transmite agenția EFE.

După ce Slovenia a limitat intrările migranților care îi tranzitează teritoriul în drumul lor către vestul Europei, motivând că nu poate gestiona trecerea a mai mult de 2.500 de persoane pe zi, la granița croato-slovenă au rămas blocați mii de migranți, fapt care a determinat și Croația să limiteze la rândul ei intrările, de unde au rezultat alte blocaje la frontiera sârbă.

Miercuri dimineață, în jurul orei 09:00 GMT, după ce au stat o noapte în frig și ploaie, migranții au reușit să împingă barierele de metal și au pătruns în Croația, fără ca forțele de ordine croate să intervină.

Numai în cursul zilei de marți au ajuns în Croația circa 6.000 de migranți, veniți mai ales din Orientul Mijlociu și se estimează că aproximativ tot atâția pătrund în fiecare zi în Serbia.

Între timp s-a ameliorat și situația la frontiera croato-slovenă, după ce autoritățile de la Ljubljana au permis, tot miercuri dimineața, intrarea unui tren plin cu migranți. Potrivit presei locale, autoritățile croate au continuat în noaptea de marți spre miercuri să transporte refugiații cu autobuze și trenuri la granița cu Slovenia.

După ce Ungaria a închis vineri noaptea și granița cu Croația — unde a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată, la fel ca la frontiera cu Serbia—, presiunea migratorie s-a mutat în direcția Sloveniei. Guvernul de la Ljubljana a anunțat că nu are capacitatea de a gestiona un asemenea flux migrator masiv și a trimis armata la granița croată pentru a ajuta poliția de frontieră, acuzând totodată Austria ca a limitat intrările refugiaților, acuzații respinse de executivul de la Viena.

În prezent, în taberele provizorii din Slovenia se află circa 11.000 de migranți, iar într-una dintre acestea miercuri dimineață s-a produs un incendiu în urma căruia au fost arse jumătate din corturi, fără să se producă victime. Incidentul este în prezent investigat, dar, potrivit unor surse media locale focul ar fi fost declanșat chiar de refugiați pentru a fi lăsați să părăsească mai repede tabăra sau pentru a se încălzi.