MENIU

Criza din Moldova. Probele găsite de procurori confirmă o parte din declaraţiile lui Ilan Shor

Probele găsite de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie, în urma percheziţiilor, în dosarul în care a fost reţinut fostul premier moldovean, Vlad Filat, confirmă o parte din declaraţiile făcute de denunţător şi urmează să fie investigate, relatează site-ul IPN.md. Procuratura Generală a informat că procurorii examinează mai multe documente strânse, în cadrul urmăririi penale, în vederea formulării învinuirii. De asemenea, mai mulţi martori au fost citaţi vineri pentru audieri, în acest dosar, informează Mediafax.

Vlad Filat a fost reţinut, joi, pentru 72 de ore, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Procurorii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova au descins, joi seară, la sediul central al PLDM şi la domiciliul fostului premier Vlad Filat, pentru a efectua percheziţii în acest dosar.

 

Chirtoacă, după reţinerea lui Filat: "S-a deschis cutia Pandorei. Fie ne duce în Europa, fie..."

 

Filat a fost reţinut în baza autodenunţului omului de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, care a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17.45 până la 20.30. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principal suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le spune procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior oferă detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut, joi, ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

Totodată, Filat este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

 

Cine este Ilan Shor, omul de afaceri controversat care l-ar fi mituit pe Vlad Filat

 

Filat a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

Mai multe articole despre:
procurori CNA Vlad Filat Ilan Shor