MENIU

Cristian Unteanu, despre alegerile din R. Moldova. Ce se întâmplă dacă va câştiga Dodon

Cristian Unteanu, analist şi jurnalist pe teme de politică externă, a făcut la Realitatea Tv o scurtă analiză a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, care vor avea loc duminică. Astfel, acesta a declarat că dacă va câştiga Igor Dodon, Republica Moldova se va îndrepta spre Rusia, iar parcusrul european al ţării va fi pus în dificultate. Totodată, Unteanu a mai spus că din punctul său de vedere sunt puţine şanse ca Republica Moldova să intre în UE până în 2019.

Întrebat care sunt perspectivele ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2019, Cristian Unteanu a spus:

"Dacă trebuie să ne raportăm la ceva, la ceva foarte precis, trebuie să ne raportam la documente. Când Juncker devenea preşedintele Comisiei Europene, a prezentat un program politic al Comisiei Europene, asumat de Parlamentul European. Acolo era o frază în care spunea că pe timpul mandatului său, extinderea europeană va fi oprită. Punct. În mod evident, de alegerile de mâine depind multe lucruri. În raport cu ce a făcut Uniunea Europeană, R. Moldova reprezintă singurul candidat pentru care UE merită să se bată. Bine, mai este şi Ucraina, al doilea".

Unteanu a mai afirmat că în funcţie de rezultatele de mâine, drumul R. Moldova va f unul pro-european sau pro-rus:

"Ţinta de 2019 mi se pare totatalemente patetică, în fine, rezultatele de duminica vor deschide o nouă consultare, un sprijin forate serios, pentru politica viitorului Guvern, pentru ce va insemna o politica foarte fermă, de aceea ce va fi mâine seara poate fi un drum pro european sau pro rus. In cazul primului, Europa va fi foarte interesata de formarea Guvernului. Trebuie să existe o discuţie reală pentru aderare, mi se pare foarte greu de crezut la acest nivel, 2019. Cu siguranţă că este posibil, dar trebuie să vedem care sunt condiţiile".

Întrebat ce se va întâmpla dacă va câştiga Dodon, Unteanu a argumentat:

"Promisiunea lui Dodon este fermă: ne vom indrepta spre Rusia, cam acesta trebuie să fie destinul ţării.(..) Sigur că alegerea lui Dodon poate să pună foarte serios, şi pentru observatorii europeni, o piatră importantă la gâtul parcursului european"