MENIU

Cozmin Gușă: România nu are demers consolidat de relaționare externă

Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că în acest moment România nu dispunde de un demers consolidat de relaționare externă, asta și pentru că nu are oamenii potriviți în funcțiile esențiale pentru realizarea unui astfel de demers. 

Totodată, consultantul politic atrage atenția asupra situației actuale geopolitice și a negocierilor care au loc între liderii importanți ai Europei și ai SUA, negocieri ce includ și România. 

"Această bătălie politică, aceste numiri ciudate, apropo de Birchall și alții, această deja destul de evidentă divergență între acțiunea Guvernului și dorințele unui Liviu Dragnea din ce în ce mai ezitant și disperat, toate aceste lucruri ne pun pe noi într-un context total nedorit, care ne blochează absolut orice demers consolidat de relaționare externă. Noi nu avem demers consolidat de relaționare externă. Și lucrurile se întâmplă în Europa, la toate nivelurile. Sunt alegeri în Franța, nu contăm, deși am contat de multe ori la alegerile din Franța, alt partener strategic vechi al nostru pe care am putea să ne bazăm – să vedem, pentru că avem de ales aici între Germania și Franța în Europa –, domnii Putin și Trump se duc pe la casa părintească sau pe la rudele soției lui Trump și se întâlnesc la o plăcintă din Slovenia și vor pune calea la țară, iar, în mod sigur, pe lista de discuții a lui Putin se va afla clar România, influența din punct de vedere militar al SUA și potențialul geopolitic al României în zonă și la Marea Neagră, în top ten", a spus Cozmin Gușă. 

Acesta a susținut că România s-ar poziționa mult mai bine din punct de vedere geopolitic, dacă în funcțiile cheie ar fi numiți oameni cu adevărat competenți: "N-avem mesageri care să discute nici cu Trump, nici cu Putin și ne vom trezi, ca de fiecare dată, după câțiva ani fără să știm ce anume s-a negociat și care este parcursul nostru, dacă urmează să mergem în aceeași structură de dominanță politico-militară a Statelor Unite, cu o preeminență, habar n-am, economică de investiții a Rusiei, dacă nu cumva se vor negocia alte câmpuri mai importante pentru Trump în dauna României, pentru că Trump se uită unde sunt resurse și bani mulți, care înseamnă nouă zerouri, iar nouă zerouri se găsesc în America de Sud, în Asia, chiar în Africa. Nouă zerouri în România, mai puțin. Trump este omul cifrelor mari, iar oamenii care sunt în administrația americană sunt oameni pragmatici, America pe primul loc, ceea ce înseamnă afaceri de zeci și sute de miliarde, iar România nu este acel teritoriu. În schimb, România este foarte importantă pentru expansiunea de tip neosovietic pe care Putin o pune la cale. N-ar trebui noi să fim pregătiți pentru asta? N-ar trebui să avem noi pe altcineva în locul doamnei Birchall care să discute afaceri europene și să intrăm într-un anumit scor al celor care contează? Ba da!".

Cozmin Gușă a atras atenția că, în aceste momente, orice acțiune politică a României are incidență internațională. Totodată, el a arătat că protestele din ultima perioadă au făcut ca țara noastră să fie dată exemplu peste hotare. 

"N-ar trebui Guvernul acesta să fie cârpit în punctele esențiale, cei care sunt incompetenți să plece acasă, să vină unii noi care să se apuce de treabă? Pentru că tot ceea ce se va întâmpla de acum înainte are incidență internațională, cu condiția să fii primit la masă, dacă acasă lucrurile sunt în regulă și ai ce să pui pe masă. Oamenii sunt în stradă. Și, atenție, nu vorbim despre orice fel de oameni, vorbim de o anumită elită a societății românești, de oameni care citesc, care gândesc, care scriu, care creează, iar asta a făcut România frumoasă. Eu nu am mai ieșit din țară de vreo două luni, dar astăzi, la Paris, fiecare dintre interlocutori a avut cuvinte de laudă despre protestele din România sau a avut o mirare pozitivă despre ceea ce se întâmplă la noi. Și sunt și puțin contrariați, întrebându-se cum se poate întâmpla să fie atâtea sute de mii de oameni în stradă și să nu fie violențe sau să nu se ceară ca Guvernul să fie demis. Deci avem și o parte bună, avem resurse, iar răspunsul meu pentru faptul că nimeni nu le fructifică este că fiecare din politica românească de la vârf își păzește fundul. Fiecăruia îi pasă doar de el, nici măcar de organizația politică din care face parte nu le pasă. Și este foarte vizibil, gesturile care se fac se fac pentru puterea lui Dragnea, pentru puterea celuilalt. Ce înseamnă prostia asta? Dacă era vreun Einstein acel lider politic era bine, îl transformam într-un nou Guru. Dar nu e vreun Einstein, n-a făcut nimic, n-a creat nimic, a beneficiat de ceva. Dacă tot nu-l avem pe Einstein, atunci conducerea colectivă este unica posibilă", a conchis consultantul politic. 

Mai multe articole despre:
proteste Putin Cozmin Guşă trump consultant poltic