MENIU

Cozmin Gușă, despre declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău: "Cu consecințe mari, destabilizante"

Consultantul politic Cozmin Gușă a catalogat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent, drept "destabilizante", care vor provoca "consecințe mari".

"Este uluitor și cu consecințe mari, destabilizante pentru echilibrul pe care noi și așa îl vedem destul de precar în această zonă, mai ales dacă privim din unghiul României. Haide să spunem un lucru, dacă această declarație ar fi venit de la un diletant, poate că nu era atât gravă, pentru că se întâmplă ca și Statelor Unite să mai trimită genul de ambasadori nepolitici în state mici, care primesc asta ca pe un fel de recompensă pentru un anumit ajutor în campanie dat partidului sau candidatului. Se întâmplă aceste lucruri. Iar Moldova este considerată ca fiind un stat mic, dar în lumina influențelor de tip româno-rus, care se exercită asupra teritoriului, mai degrabă ruso- român, Moldova poate să fie considerată un stat pivot. Să nu uităm că pe harta geopolitică a Rusiei Moldova este una dintre cele trei leviere, așa se numește  în termeni geopolitici, adică cele trei conflicte înghețate care pot fi reactivate oricând atunci când se dorește redeschiderea unui conflict, și mă gândsc la conflictul înghețat din Tansnistria", a spus Cozmin Gușă.

Potrivit consultantului politic, declarațiile lui James Pettit pot fi interpretate într-o notă mult mai gravă, având în vedere experiența sa politică, dar, de asemenea, trag un semnal de alarmă adresat autorităților de la București, care "sunt în mare defazaj, apropo de ceea ce se întâmplă la Chișinău".

"Dar revenind la gravitatea declarației, putem să vorbim și de domnul ambasador de la Chișinău, pe care eu l-am studiat, cred că sunt vreo doi ani de când a fost această știre cu venirea dânsului la Chișinău, și chiar în condițiile în care noi atunci eram fără ambasador. Eram ușor invidios pe interesul pe care îl acordă Statele Unite Moldovei, pentru că acest ambasador, după părerea mea, este unul dintre cei mai pregătiți americani să abordeze această zonă, are o experiență de consul general la Moscova timp de patru ani, după anul 2000, adică la începutul mandatului lui Putin și din perioada în care mandatul lui Putin a explodat. După această experiență, atenție, a condus executiv, cred că a fost adjunctul misiunii de la Kiev, timp e iarăși câțiva ani, 3-4 ani, după care s-a întors din nou în Statele Unite. Vorbim de un om care vorbește câteva limbi străine fluent, cinci sau șase, rusă, spaniolă, chineză, chiar limba română, germană, fiind cu studii de securitate. Din acest unghi, dacă ne este evident că vorbim cu un profesionist al administrației americane, declarațiile domnului Pettit pot să fie interpretate într-o notă mult mai gravă, pe care nu o s-o lămurim acum, dar semnalul de alarmă pe care îl trage este unul binevenit. Și, bineînțeles, că el nu este unul care să agite populația sau să ridice mass-media la luptă sau comentarii, este unul care se adresează autorităților de la București, care sunt în mare defazaj, apropo de ceea ce se întâmplă la Chișinău", a declarat Gușă.

Acesta l-a criticat și pe premierul Dacian Cioloș, despre care susține că ultima sa vizită la Chișinău a arătat faptul că autoritățile bucureștene nu sunt pregătite pentru jocul politic din capitala Republicii Moldovei, subliniind că declarațiile ambasadorului SUA sunt pe placul Rusiei.

"Nu sunt pregătite autoritățile de la București pentru jocul sofisticat de acolo. Ne-am dat seama și din ultima vizită a lui Dacian Cioloș, care s-a dus cum s-a dus și a venit cum s-a dus, care a făcut niște declarații sforăitoare, la fel de sforăitoare, și îmi pare rău că-l critic atât de dur, ca acelea pe care le făcea când îl ridica în slăvi pe prim-ministrul corupt al Moldovei, Vlad Filat, din poziția sa de comisar european pe agricultură și vizitele foarte dese pe care le făcea la Chișinău, din nefericire fără folos și fără a implementa vreun sâmbure de democrație. Deci autoritățile românești sunt vinovate pentru jocul cu Chișinăul, autoritățile românești înghit absolut tot ce li se dă acolo, partidele românești nu vin să discute. Să nu uităm că domnul Filip, care este, de fapt, omul domnului Plahotniuc, este partenerul cu documente al Partidului Social Democrat, PSD nu spune nimic de guvernul de la Chișinău, despre domnul Filip, care este prim-ministru, nu spune nimic despre Plahotniuc mai nou, am văzut că nu se mai fac declarații. Dar noi acolo știm bine ce se întâmplă și dacă nu vom avea curajul să abordăm relația cu Moldova ca influențându-ne direct, mai ales după investiția materială și sentimentală pe care am avut-o, atunci bineînțeles că SUA nu se vor sinchisi și nu ne vor întreba niciodată atunci când vor face declarații la Chișinău care vizează Bucureștiul. Pentru că declarația domnului Pettit, dânsul știe foarte bine, nu este o declarație care vizează direct alte două state care să spunem, și-ar aroga un fel de suveranitate asupra Moldovei, i-am spus mult suveranitate, dar ca să se înțeleagă mai bine, respectiv Rusia și România. Această declarație bineînțeles că este pe placul propagandei rusești, care insistă foarte mult asupra moldovenismului, și nu este deloc pe placul Bucureștiului, însă mă îndoiesc că vom avea o reacție de la București, pentru că nu suntem pregătiți pentru acest gen de reacții", a spus cosultantul politic.

În încheiere, Cozmin Gușă a explicat că jocul politic de la Chișinău este unul dificil, mai ales că politicienii moldoveni joacă la trei capete, respectiv Rusia, România și Statele Unite ale Americii. Totodată, acesta a punctat faptul că, de acum înainte, România nu va mai fi consultată de SUA în legâtură cu Republica Moldova.

"Cu o concluzie pe care o am în acest moment, în urma acestei declarații, avântul pe care Găgăuzia l-a luat în a-și consolida statutul de independență față de Chișinău se va mări, și atunci vom avea al doilea punct de posibil conflict pe teritoriul unei republici atât de mici, Găgăuzia, o regiune populată cu turci ortodocși, care sunt folosiți ca masă de manevră în alegeri. Și să nu uităm că, în acestă toamnă, Moldova experimentează din nou alegerea președintelui prin vot direct, iar felul în care prorusismul se instalează acolo nu ne dă foarte mari speranțe că vreun candidat proromân ar putea să câștige fotoliul de la Chișinău. Dar, probabil că un candidat moldovean, sau care este animate de aceleași gânduri cum este animat domnul Pettit, ar avea aceste șanse, pentru că românismul nu este majoritar la Chișinău. Moldovenismul, adică dorința noastră de a-i vedea pe moldoveni ca frații noștri și moldovenism de la București spre Chișinău, este majoritar în România, și noi ne aplecăm tot timpul cu mult sentimentalist față de dânșii și în fața dânșilor, dar niciodată nu trebuie să ne așteptăm la așa ceva. Eu am spus de mai multe ori că politicienii de la Chișinău joacă rolul mielului turbat care suge mereu la două țâțe, mă refer la țâța Moscova și țâța București, dar întotdeauna își știe interesele, acum după cum vedem, prin intrarea Statelor Unite în acest fel abrupt și nepotrivit, după părerea mea, în jocul politic intern de la Chișinău. Vedem chiar trei țâțe. Dacă punem la socoteală și vizitele din ce în ce mai dese la Washington ale unora din Chișinău, ne dăm seama că ne-am pierdut o autoritate importantă pe care o aveam, eventual în fața partenerului strategic, de a putea reprezenta, la diverse discuții legate de echilibrul zonal pe linia Moldova, partenerul frate al Republicii Moldova. Prin această declarație domnul Pettit ne-a tăiat, practic, macaroana și greu va fi de acum înainte să mai fim întrebați, prin prisma României, ce ar fi la Chișinău", a conchis consultantul politic.