MENIU

Costurile ieșirii din UE pentru Marea Britanie: 100 de miliarde de lire și un milion de joburi

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea costa 100 de miliarde de lire economia britanică și ar distruge aproape un milion de locuri de muncă, potrivit unui studiu comandat de CBI, principala organizație patronală din țară, citat de AFP, notează Agerpres.

Conform studiului realizat de firma PwC la solicitarea Confederației Industriei Britanice (CBI) și publicat duminică, Brexitul ar provoca "un șoc serios" economiei Marii Britanii, cu costuri de aproape 100 de miliarde de lire (128 de miliarde de euro) în pierdere de producție, reprezentând 5% din PIB-ul anual.

"Această analiză arată clar pentru ce părăsirea Uniunii Europene ar fi o adevărată lovitură pentru nivelul de trai, locurile de muncă și creșterea economică", a declarat Carolyn Fairbairn, director general al CBI.

"Chiar și în cel mai bun dintre cazuri, aceasta ar provoca o șoc serios economiei Marii Britanii", a subliniat ea.

Brexitul ar costa Marea Britanie aproape 950.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că rata șomajului va fi în 2020 cu 2% până la 3% mai ridicată decât dacă țara rămâne în UE, potrivit studiului.

Pe 23 iunie, în Marea Britanie va fi organizat un referendum asupra menținerii în blocul european.

Sondajele arată că intențiile de vot pentru "da" sau "nu" sunt sensibil egale și că 20% dintre alegători sunt indeciși, cu trei luni înainte de referendum.

Vote Leave, unul din grupurile care fac campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE, a respins rezultatele studiului comandat de CBI. Coordonatorul Vote Leave, Matthew Elliot, a declarat la BBC că scenariile expuse în studiu sunt "părtinitoare" și a repetat că părăsirea UE este "singura opțiune bună".

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie locuri de muncă Brexit