MENIU

Coreea de Nord acuză SUA că i-au declarat război: Avem dreptul să vă doborâm bombardierele!

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA ating noi cote. Ministrul de Externe al regimului lui Kim Jong Un, Ri Yong-ho, îl acuză Donald Trump că a declarat război Phenian-ului, anunţă BBC.

Astfel, acesta susţine că în replică, Coreea de Nord are dreptul să doboare bombardierele americane. Replica dură a venit după ce sâmbătă, bombardiere americane s-au apropiat de coastele de est ale Coreei de Nord, într-o demonstraţie de forţă a Administraţiei Donald Trump, anunţa Pentagonul.

Ce spune secretarul general ONU 

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a avertizat, luni seară, că schimburile dure de replici între preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, riscă să conducă la "erori fatale", relatează site-ul cotidianului Le Figaro. "Aceste schimburi de replici pot conduce la erori fatale", a transmis Antonio Guterres prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric. "Singura soluţie la criza din Peninsula Coreea este de tip politic", a adăugat Antonio Guterres.

Trump, demonstraţie de forţă

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au amplificat în ultimele luni, după o serie de teste nucleare şi balistice nord-coreene. Preşedintele Donald Trump a avertizat că va "distruge total" Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări. A existat şi justificare a SUA după ce bombardiere americane s-au apropiat, sâmbătă, de coastele de est ale Coreei de Nord, într-o demonstraţie de forţă a Administraţiei Donald Trump.

"Manevra are rolul de a demonstra că preşedintele Donald Trump are o gamă largă de opţiuni militare, pentru a învinge orice ameninţare", a declarat sâmbătă seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

"Acesta este cel mai îndepărtat punct situat la nord de Zona demilitarizată în care un avion de vânătoare sau bombardier american a ajuns în largul Coreei de Nord în secolul 21, situaţie care evidenţiază seriozitatea cu care tratăm comportamentul nechibzuit al Phenianului", a  mai precizat Dana White.

"Această misiune este o demonstraţie privind determinarea Statelor Unite şi un mesaj clar că preşedintele are o gamă largă de opţiuni militare pentru a învinge orice ameninţare. Suntem pregătiţi să utilizăm o gamă largă de capabilităţi militare pentru a ne apăra ţara şi aliaţi SUA", a dat asigurări reprezentantul Pentagonului, citat de BBC News online.