MENIU

Convoiul umanitar rus care a trecut graniţa fără permisiune a părăsit Ucraina -UPDATE

<p>Convoiul rus </p>

Convoiul rus care a transportat vineri ajutoare umanitare în estul Ucrainei fără permisiunea guvernului de la Kiev a revenit sâmbătă în Rusia, a anunțat direcția vamală a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), informația fiind confirmată și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), transmit EFE și AFP, citate de Agerpres. Potrivit lui Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk.

"Coloana convoiului umanitar, după ce a lăsat încărcătura în Lugansk, a revenit pe teritoriul Rusiei. Primele vehicule au intrat deja pe la postul de control (rus) Donețk", a declarat pentru Interfax purtătorul de cuvânt regional al direcției vamale, Nicolai Sinițin.

Surse ale Serviciului Vamal au relatat că 34 de camioane au îndeplinit deja formalitățile vamale și că se așteaptă ca restul convoiului, din care fac parte 262 de camioane, să încheie aceste formalități în următoarele ore.

Potrivit AFP, observatorii OSCE au confirmat revenirea în Rusia a primelor camioane din controversatul convoi umanitar rus care a ajuns vineri seară în Lugansk, bastion al rebelilor proruși din estul Ucrainei.

Câteva camioane au ajuns deja în Rusia, a declarat pentru agenția franceză de presă Paul Picard, șeful misiunii de observatori aflat la postul de frontieră ruso-ucrainean, cunoscut sub numele de Donețk, dar nu a precizat câte camioane au ajuns deja pe teritoriul rus.

Reuters comentează că revenirea camioanelor în Rusia ar putea contribui într-o oarecare măsură la reducerea tensiunilor în regiune, pe fondul sosirii la Kiev a cancelarului german Angela Merkel, care va discuta cu autoritățile ucrainene despre modalitățile de a pune capăt crizei.

Mai multe articole despre:
Rusia camioane convoi umanitar ucraaina