MENIU

Convenția Republicană îl aruncă pe Trump în lupta pentru președinția SUA. Ce spun sondajele

<p>Donald Trump&nbsp;</p>

Clevelandul devine luni centrul lumii politice americane, unde se desfăşoară convenţia de învestire a republicanului Donald Trump în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, însă forţele de ordine de tem de eventuale tulburări, în contextul în care sunt prevăzute numeroase manifestaţii, relatează AFP, citată de News.ro. Trump pleacă cu șansa a doua în alegerile prezidențiale, arată ultimele sondaje date publicității. 

De teama violenţelor şi într-un context de ameninţare teroristă ridicată după atacurile de la Orlando, în sud-estul Statelor Unite, şi de la Nisa, în Franţa, centrul acestui oraş cu aproape 400.000 de locuitori a fost transformat progresiv, în ultimele zile, într-o adevărată fortăreaţă. Kilometri de bariere metalice - înalte de 2,50 metri - au fost instalaţi.

Blocuri de beton şi camioane de dezăpezit blochează, de asemenea, unele străzi din jurul sălii polivalente de sport în care se vor reuni delegaţii republicani începând de luni şi până joi.

De această sală - Quicken Loans Arena - vor voi manifestanţii să se apropie. Libertatea lor de mişcare a fost negociată, de mai multe luni, cu autorităţile locale, care voiau să adune toate manifestaţiile în câteva locuri bine definite.

Prezenţa poliţiştirlor era încă limitată sâmbătă, însă oraşul Cleveland era deja survolat de numeroase elicoptere. Unele, la bordul cărora se aflau militari, zburau cu portierele deschise. 

Donald Trump: Mogulul care vrea să fie președinte 

Mii de membri din cadrul forţelor de ordine din Ohio, dar şi aproximativ 3.000 de agenţi din cadrul diverselor servicii federale, potrivit secreatrului pentru Securitate Internă, vor asigura securitatea evenimentului.

Militari din cadrul Gărzii Naţionale din Ohio au fost, de asemenea, mobilizaţi. Iar sute de agenţi antitero din cadrul FBI lucrează pe lângă convenţie.

ARME AUTORIZATE ÎN ORAŞ

Zeci de mitinguri, concerte şi adunări vor avea de asemenea loc toată săptămâna, în marja convenţiei, inclusiv o manifestaţie luni, organizată de o coaliţie de organizaţii şi asociaţii.

Tom Burke, un purtător de cuvânt, afirmă că manifestaţia va fi paşnică, însă preconizează că "va fi agitată, deoarece republicanii nu vor aprecia mesajul nostru politic". "Trump promovează un mesaj de ură. El incită la atacuri rasiste", a declarat Burke pentru AFP. El se aşteaptă ca la miting să ia parte cel puţin 1.000 de persoane.

Convenţia este pregătită de luni de zile, iar hoteluri şi camere închiriate prin intermediul site-ului airbnb.com sunt luate cu asalt.

Câteva grupări pro-Trump, inclusiv de motociclişti, ar urma să vină în oraş, alimentând temeri cu privire la eventuale confruntări între susţinători şi opozanţi ai miliardarului.

Accesul în centrul convenţiei - în sala Quicken Loans - este rezervat persoanele acreditate - şi anume aproximativ 5.000 de delegaţi şi supleanţi, invitaţii republicani şi aproximativ 15.000 de jurnalişti, potrivit organizatorilor.

În afară de acest perimetru inaccesibil - gestionat de către Secret Service, serviciile de protecţie a personalităţilor publice -, marele public va putea să circule prin Cleveland, dar va fi supus unor restricţii excepţionale.

Obiecte considerate periculoase vor fi interzise, însă armele - considerate sacrosancte în Ohio - vor fi autorizate, în pofida faptului că poliţia a cerut ca acest drept să fie folosit în mod rezonabil.

Câţiva manifestanţi antirasişti au străbătut sâmbătă străzile Clevelandului, straniu de goale înaintea furtunii.

În opinia lui Malik Zulu Shabazz, un fost preşedinte al New Black Panther Party, "simplul fapt că un rasist neruşinat şi incompetent, plin de prejudecăţi, se află la poarta Casei Albe este o ruşine pentru America".

Pe plan politic, weekend-ul a fost dominat de selectarea partenerului de cursă al lui Donald Trump, Mike Pence, în vârstă de 57 de ani.

Pence - relativ necunoscut - este un politician experimentat. El a fost membru al Congresului timp de 12 ani, iar de trei ani este guvernatorul statului Indiana.

Considerat cauţiunea conservatoare, el reprezintă alegerea securităţii de către Donald Trump, care a ezitat să candideze pe acelaşi tichet cu personalităţi mai explozive, în pofida faptului că "alchimia" dintre cei doi pare cel puţin dificilă.

Într-o primă apariţie în public, sâmbătă, la New York, Donald Trump şi-a consacrat cea mai mare parte a intervenţiei să vorbească despre el însuşi.

Iar după ce l-a complimentat pe partenerul său de cursă, a recunoscut că s-a hotărât să facă această alegere în numele "unităţii partidului".

Clinton, pe primul loc în sondaje

Trump se află cu 12 puncte procentuale în urma rivalei sale democrate Hillary Clinton, potrivit ultimului sondaj Reuters/Ipsos publicat vineri, care arată că miliardarul intră în Convenţia Naţională Republicană (RNC) de săptămâna viitoare de la Cleveland, care începe luni, ca outsider, relatează Reuters.

În total 45% dintre alegători o susţin pe fosta secretară de Stat, 33% pe bogatul om de afaceri, iar restul nu-l susţine nici pe unul, nici pe celălalt, potrivit acestei anchete, efectuare online în perioada 11-15 iulie.

Sondajul arată că nu s-au schimbat prea multe de marţi, când Clinton era creditată cu un avans de 13 puncte procentuale de precedentul sondaj Reuters/Ipsos.

Fosta Primă Doamnă îl devansează în sondaje pe miliardar încă de la începutul lui ianuarie.

El s-a apropiat de ea în mai, după ce ultimii lui rivali au ieşit din cursa republicană, când a devenit candidat la învestirea în cursa prezidenţială.

Însă nivelul susţinerii de care se bucura a scăzut între timp, după ce campania lui Trump a început să se concentreze asupra alegerilor generale de la 8 noiembrie.

Fostul animator al unui show de televiziune a fost criticat extrem de dur, în ultimele săptămâni, în legătură cu firma sa - Trump University -, în prezent închisă după ce a fost suspectată că a făcut promisiuni false, şi din cauza retoricii sale împotriva migraţiei şi împotriva musulmanilor.

Ancheta a fost efectuată înainte de atacul sângeros cu un camion frigorific comis joi seara la Nisa, în Franţa, soldat cu cel puţin 84 de morţi şi 303 răniţi, şi de anunţul pe care Trump l-a făcut vineri seara cu privire la faptul că guvernatorul din Indiana, Mike Pence, va fi partenerul său în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Sondajul sugerează că faptul că Clinton a folosit o adresă de e-mail şi servere private pe când era şefa diplomaţiei americane şi modul în care a gestionat informaţii clasificate nu i-au afectat susţinerea în rândul alegătorilor.

Însă alte sondaje arată o cursă mai strânsă între cei doi.

Potrivit unui sondaj CBS News/NY Times efectuat telefonic cei doi candidaţi se află la egalitate (40%), iar potrivit altui sondaj telefonic, McClatchy/Marist, Clinton (42%) îl conduce cu un avans de trei puncte procentuale pe Trump (39%).

Trump poate obţine o creştere în sondaje în urma convenţiei de săptămâna viitoare de la Cleveland, unde partidul republican urmează să se ralieze în spatele său şi să-l învestească în cursa pentru Casa Albă.

În 2012, susţinerea lui Mitt Romney a crescut cu cinci puncte procentuale, după ce acesta a fost învestit de convenţia republicană.

Convenţia democrată se desfăşoară săptămâna cealaltă, în perioada 25-28 iulie, la Philadelphia.

Acest sondaj Reuters/Ipsos a fost efectuat asupra unui număr de 1.186 americani cu drept de vot de pe continent, din Alaska şi Hawaii şi are o marjă de eroare de trei puncte procentuale.