MENIU

Criza imigranţilor. Consiliul JAI discută despre prelungirea controlului la frontiere

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) discută, în cadrul reuniunii din 25-26 februarie 2016, despre prelungirea controalelor la frontiere, precum și despre înființarea unei Paze europene de frontieră și de coastă.

Propunerea privind posibilitatea prelungirii controalelor temporare la frontiere până la doi ani, în contextul actualei crize a migrației, a fost adresată Comisiei Europene de către statele membre, în cadrul Reuniunii informale a Consiliului JAI, din 25-26 ianuarie 2016, de la Amsterdam.

Ministrul olandez pe probleme de migrație, Klaas Dijkhoff, care a prezidat reuniunea informală din 25-26 ianuarie, a precizat că statele membre au invitat Comisia să pregătească bazele legale și practice pentru prelungirea măsurilor temporare la graniță, în baza art. 26 al Codului frontierelor Schengen. Potrivit art. 23-26 din Codul frontierelor Schengen, în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a siguranței interne, un stat membru poate, în mod excepțional, să reintroducă controlul la frontierele sale interne pe o perioadă limitată de maxim 30 de zile.

Dacă statul membru consideră necesară prelungirea menținerii controalelor, atunci statul membru respectiv poate prelungi controlul pentru perioade de maximum 30 de zile, care pot fi reînnoite. Perioada totală pe durata căreia controlul la frontierele interne este reintrodus, inclusiv a prelungirilor succesive, nu poate depăși însă șase luni. În cazul în care un stat membru dorește să reintroducă controlul la frontierele interne, respectivul stat membru trebuie să notifice, cât mai curând posibil, celelalte state membre și Comisia, și, cu 15 zile înainte de introducerea măsurii, trebuie să aibă loc și o serie de consultări între statul membru care dorește reintroducerea controlului la frontiere, celelalte state membre și Comisie.

Doar în cazul în care ordinea publică sau siguranța internă ale unui stat membru impun o acțiune urgentă, statul membru în cauză poate reintroduce imediat controlul la frontierele sale interne, cu condiția să notifice imediat celelalte state membre și Comisia. Un alt subiect pe ordinea de zi a reuniunii din 25-26 februarie 2016, este o propunere a Comisiei Europene de modificare a Codului frontierelor Schengen, adresată Consiliului JAI, la 15 decembrie 2015, și care prevede înființarea unei Paze europene de frontieră și de coastă.

Noul corp ar urma să monitorizeze fluxurile migratorii, să identifice punctele slabe și să reacționeze în situațiile în care o frontieră externă a UE este vulnerabilă. Consiliul va încerca să ajungă la un consens și cu privire la propunerea Comisiei de modificare a Codului Schengen în ceea ce privește controalele obligatorii (deja posibile) efectuate asupra cetățenilor UE la frontierele externe, prin consultarea bazelor de date relevante.