MENIU

Consiliul JAI al UE reia astăzi discuțiile despre migrație

Consiliul JAI al UE reia astăzi discuțiile despre migrație

Miniștrii de Interne ai țărilor membre ale Uniunii Europene (UE), reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la 21 aprilie 2016, reiau tema migrației, urmând să pună în aplicare, printre altele, și Declarația UE-Turcia. Prin declarația semnată recent de cele două părți, Turcia obține accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci și deschiderea capitolului 33 de aderare la UE referitor la finanțe și buget.

Comisarul european pentru Migrație, Afaceri interne și Cetățenie Dimitris Avramopoulos, într-o conferință de presă care a urmat Consiliului JAI din 10-11 martie 2016; 10 martie 2016

Declarația UE-Turcia a fost adoptată la Consiliul European, din 17-18 martie 2016, în cadrul căruia liderii UE s-au întâlnit cu prim-ministrul Turciei, Ahmet Davutoglu. Prin Declarație, Turcia s-a angajat să coopereze cu UE în ceea ce privește oprirea fluxurilor migratorii, în schimbul redeschiderii de către Uniune a procesului de aderare și a liberalizării sistemului de vize pentru cetățenii turci.

Concret, Declarația din 18 martie 2016 prevede ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești să fie returnați în Turcia, în deplină conformitate cu dreptul UE și cu dreptul internațional, fiind astfel exclus orice tip de expulzare colectivă.

O altă prevedere a Declarației UE-Turcia propune ca pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian să fie relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU. Se va acorda prioritate migranților care nu au intrat sau nu au încercat să intre neregulamentar în UE în trecut.

De asemenea, Turcia se angajează să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea deschiderii de noi rute de migrație ilegală, pe mare sau pe uscat, dinspre Turcia către UE și să coopereze cu statele învecinate, precum și cu UE în acest sens.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
migraţie consiliu JAI