MENIU

Activităţile serviciilor secrete americane privind raidurile ruse în Siria, anchetate

Comisii ale Congresului Statelor Unite au iniţiat o anchetă privind modul în care serviciile de informaţii americane au evaluat riscul intervenţiei Rusiei în Siria, existând suspiciuni că ameninţarea a fost subestimată, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

La o săptămână după ce Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, comisiile pentru informaţii din Senatul SUA şi din Camera Reprezentanţilor vor să afle dacă serviciile secrete au ignorat semnalele privind operaţiunile ruse, informează Mediafax.

"Serviciile ştiau că vor fi lansate operaţiuni, dar nu au apreciat corect amploarea", a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama a declarat, tot sub protecţia anonimatului, că liderii americani "nu au fost surprinşi de raidurile ruse", fiind deci mulţumiţi de rapoartele oferite de serviciile de spionaj.

Conflictul din Siria se transformă într-un "război sfânt", după intervenția Rusiei

 

 

 Pe de altă parte, doi responsabili americani, din domeniul apărării, declarau, luni seară, sub protecția anonimatului, că Rusia s-ar pregăti pentru o posibilă operaţiune terestră în Siria împotriva adversarilor preşedintelui Bashar al-Assad, informa CNN.

Potrivit celor mai recente evaluări ale activităţilor ruse în vestul Siriei, Rusia a deplasat în această regiune mai mulţi militari şi arme pentru a veni în sprijinul armatei siriene, care se pregăteşte de un atac terestru împotriva forţelor anti-regim, conform Agerpres.

SUA consideră că ”intensificarea activităţii Rusiei la sol” în Siria urmăreşte, mai degrabă, atacarea tocmai acestor forţe decât a elementelor Statului Islamic, a indicat unul din cei doi responsabili.

Se crede că ruşii şi-au poziţionat armele pentru a putea să sprijine o ofensivă siriană la sol, au declarat cei doi oficiali.

Echipamentele includ mai multe tunuri de artilerie, precum şi patru sisteme de lansare multiplă de rachete BM-30 'Smerci', considerate a fi arme extrem de precise. Acest tip de lansatoare sunt capabile de tiruri rapide.

Cu câteva săptămâni în urmă, Rusia a deplasat în jur de şase sisteme de artilerie în portul Latakia.

Militarii americani credeau, la început, că ar putea fi vorba de apărarea portului, dar cele mai recente mişcări relevă pregătiri pentru o operaţiune la sol, posibil în următoarele zile.

Armele ruseşti au fost reperate la Homs şi Idlib şi la vest de Idlib, potrivit aceluiaşi post de televiziune. Nu este clar dacă aceasta va fi poziţia lor finală în eventualitatea unor lovituri de artilerie.

Potrivit celor doi responsabili militari americani, Rusia şi-a deplasat şi echipamente de bruiaj electronic în Siria, ceea ce ar putea oferi Moscovei capacitatea de a bruia avioanele coaliţiei.

 

 

Bashar Al-Assad, despre intervenţia Rusiei în Siria: "În caz contrar, regiunea va fi distrusă!"




 

Rusia a lansat, la sfârşitul lunii septembrie, raiduri aeriene în Siria, susţinând că atacă poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Statele Unite şi NATO acuză Rusia că ar fi atacat sisteme ale insurgenţilor antrenaţi de Occident.