MENIU

Conflictul din Ucraina: Franța și Germania au transmis un avertisment dur Rusiei

Parisul și Berlinul așteaptă din partea Kievului și Moscovei "progrese reale" pentru a rezolva conflictul separatist din estul Ucrainei, cu o "consolidare" a armistițiului și evoluții politice, a afirmat joi seară la Paris șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

"Ne întâlnim într-o fază critică a aplicării acordurilor de la Minsk" asupra procesului de pace, a declarat ministrul german de externe cu puțin înainte de o reuniune cvadripartită cu omologii săi francez, Jean-Marc Ayrault, ucrainean, Pavlo Klimkin, și rus, Serghei Lavrov.

"Vom spune foarte clar că timpul declarațiilor făcute din vârful buzelor a trecut. Trebuie să avansăm cu adevărat, în primul rând în consolidarea armistițiului și apoi în reluarea procesului politic", a spus el. Germania și Franța așteaptă de la Kiev și Moscova "să își asume un angajament în această seară", a insistat Frank-Walter Steinmeier.

"Trebuie să existe progrese reale", a spus el.

Semnate în februarie 2015 în capitala Belarus pe baza medierii franco-germane și în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, acordurile de la Minsk prevăd o încetare a focului, precum și un ansamblu de măsuri politice, economice și sociale pentru a rezolva conflictul ucrainean care a făcut peste 9.000 de morți în aproape doi ani. De mai multe luni însă negocierile se află într-un punct mort.

 Kievul insistă însă asupra încetării complete a ostilităților ca o condiție prealabilă la organizarea acestui scrutin.

Ucraina și occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruși, ceea ce Moscova dezminte, mai scrie AFP.

Mai multe articole despre:
Rusia Germania Ucraina măsuri Franţa conflict decizii