MENIU

Comisia Europeană, despre decizia Înaltei Curți privind Brexit-ul: Problemă internă a Marii Britanii

Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o "problemă internă", refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

"Decizia justiţiei britanice reprezintă o problemă juridică şi constituţională internă", a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de publicaţia EUObserver, scrie Mediafax.

În contextul deciziei judiciare anunţate joi, premierul britanic, Theresa May, s-a adresat Comisiei Europene pentru a cere să discute prin telefon cu Jean-Claude Juncker vineri, a precizat oficialul european.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu.

Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenţia Guvernului Theresa May de a declanşa procedura formală de scoatere a ţării din Uniunea Europeană. Theresa May a semnalat că va declanşa procedura de ieşire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.

Tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulţi lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană theresa may Brexit