MENIU

Comisia Europeană a blocat acordul nuclear încheiat între Ungaria și Rusia

<p>Comisia Europeană a blocat acordul nuclear &icirc;ncheiat &icirc;ntre Ungaria și Rusia</p>

Comisia Europeană a blocat acordul semnat, în ianuarie, între Budapesta și Moscova, privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această țară, potrivit Financial Times, care citează "trei surse apropiate discuțiilor", informează HotNews.ro.

Comisia Europeană a urmat avizul Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), care "a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleară rusească ", citeaza AFP.
Decizia a fost luată săptămâna trecută, după o reuniune a comisarilor europeni, la Bruxelles, iar rezultatul ar fi ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.

Conform acordului semnat, în ianuarie, Rusia ar trebui să ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro, reprezentând, aproximativ, 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, în valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind așteptat să devină operativ din 2023.

La începutul lunii martie, Parlamentul ungar, a crescut de la 15 la 30 ani, perioada în care controversatul acord nuclear cu Rusia va rămâne secret, înfuriind opoziția care a denunțat atribuirea proiectului, fără transparență și licitație.
Paks este singura centrala nucleară, din Ungaria, cu patru reactoare rusești de tip VVER-440.

Mai multe pe HotNews.ro.