MENIU

Comănescu: România a avut un rol semnificativ în privința deciziilor substanțiale luate la Varșovia

<p>Lazăr Comănescu</p>

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că România a avut un rol determinat în privința deciziilor substanțiale luate în cadrul summitului NATO de la Varșovia. Totodată, el explicat că miniștrii de externe din cadrul UE au convenit că relațiile cu Turcia sunt extrem de importante.

Lazăr Comănescu a susținut, în legătură cu puciul eșuat din Turcia, că evenimentele au fost unele care au lovit în "esența democrației unui stat democratic".

"Eu personal nu m-aș referi la noua Turcie. Turcia este Turcia, un partener strategic al României, a fost, este și va continua să fie, și o spun bazânu-mă inclusiv pe ceea ce am discutat când am fost la Ankara, împreună cu colegul meu polonez, atât cu colegul meu turc, ministrul Mevlut Cavusoglu, dar și cu președintele Erdogan. Turcia este un membru esențial al Alianței Nord-Atlantice, Turcia este partener cheie al UE. Sigur că după lovitura de stat eșuată din 15 iulie, România a condamnat ferm această lovitură de stat, care a fost o lovitură care a atacat ceea ce ține de esența democrației într-un stat democratic. Am fost la Ankara și am vizitat parlamentul, acest parlament bombardat. Lucrurile erau foarte bine țintite. După ce vezi ce s-a întâmplat, că se atacă instituția, simbolul democrației al oricărei țări, parlamentul. Acest lucru nu trebuie neglijat, acest lucru a generat o stare emoțională deosebită. Am apreciat la ministrul turc că a accentuat asupra acestui lucru. Evident că în discuțiile acestea am insistat foarte mult că este extrem de important ca procesul și respectul față de instituțiile democratice și revenirea la normalitate, pe baza respectării acestor principii, este esențial ca Turcia să își poată exercita rolurile despre care vorbeam", a spus ministrul de Externe.

Totdată, el a subliniat faptul că Turcia a dat asigurarăi că procesul prin care vor fi pedepsiți autorii puciului va fi unul care se va desfășura transparent.

"Împreună cu Polonia și Turcia, suntem cei care am inițiat această cooperare în cadrul trilateral și vreau să vă asigur că această formulă de cooperare pe care am inițiat-o cu Turcia și cu Polonia s-a consistuit într-un factor important în a se ajunge la deciziile substanțiale adoptate în cadrul Summitului NATO de la Varșovia. Pot să afirm fără niciun fel de ezitare că România a avut o contribuție și un rol semnificativ în acest proces. Mai e ceva asupra căruia se cuvine să insist. Am fost asigurați că tot procesul acesta, care a inclus și o importantă dimensiune emoțională, se va derula în condiții de transparență. Vreau să vă spun că a existat o abordare consensuală la nivelul tuturor miniștrilor de externe ai UE că relațiile cu Turcia sunt importante cu UE și ele trebuie să continue", a explicat Lazăr Comănescu.

Referitor la criticile apărute în spațiul public, conform cărora rolul România în structurile internaționale din care face parte este unul scăzut, ministrul Afacerilor externe a dezmințit aceste critici, susținând că Roânia joacă un rol activ.

"În ceea ce privește critica cu privire la faptul că România nu mai are vecini, prieteni și așa mai departe, exemplul cu Turcia și Ankara vi l-am dat. S-a afirmat că, uite, se întâlnesc toți în contextul pregătirii Summitului de la Bratislava de săptămâna viitoare și președintele României nu este. Noi am spus-o, ne propunem ca România să joace un rol mult mai activ în interiorul structurilor în care ne aflăm, fie că este vorba de Uniunea Europeană, fie că este vorba de Alianța Nord-Atlantică. Și v-am dat exemplul cu modul în care suntem contributori direcți la derularea tuturor demersurilor legate de UE – Republica Moldova, UE –Parteneriatul Estic. S-a spus că se întâlnesc cancelarul german și șefi de state și guverne din UE, în perspectiva summitului de săptămâna viitoare, România nu. Președintele României participă mâine într-un format care are simbolistica lui din perspectiva a ceea ce spuneam, apropierea de nucleul Europei. Este într-un format în care participă România cu trei membri fondatori ai UE și trei țări care sunt cu adevărat parte a ceea ce numim nucleul european. Eu cred că asta spune foarte multe. E întâlnire, președintele nostru, cancelarul Merkel, premierul Belgiei și premierul Luxemburgului", a conchis oficialul român.

 

Mai multe articole despre:
Turcia MAE puci Lazăr Comănescu