MENIU

Colegii lui au spus că e nebun! Cum a "prăjit" calculatoarele universității cu un stick USB?

Un tânar de 27 de ani s-a înregistrat în timp ce a distrus 66 de calculatoare. În tot acest timp, povestea: "A murit", "S-a dus. Boom". Pentru ce a făcut riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. Sentința va fi pronunțată pe 12 august 2019. Până atunci, a fost exmatriculat. Dar modul în care a reușit să ardă toate calculatoarele universității e desprins din filme.

Calculatoarele sunt vulnerabile la tensiuni ridicate. Cel mai simplu mod prin care le poți supune unui șoc de proporții implică utilizarea unui USB Killer. Seamănă cu un stick USB obișnuit.

Compania care le produce susține că sunt create pentru a testa rezistența la supratensiune a sistemelor computaționale. Dar un tânăr a reușit să îl folosească cum nu se poate mai rău. Vishwanath Akuthota, fostul student al universității St. Rose din Albany, New York, a distrus câteva zeci de computere cu acest stick

Conform Departamentului de Justiție al Statelor Unite, Akuthota a decis să testeze funcționalitatea unui stick USB Killer pe nu mai puțin de 66 de sisteme din laboratorul de informatică a facultății.

Tânărul a vrut să fie ceva istoric, cel puțin pentru el, așa că a imortalizat întregul eveniment, de bunăvoie și nesilit de nimeni.

Cum a putut un stick USB să ardă calculatoare?

Aceste echipamente nu se găsesc în România, dar USB Killer este un produs comercial care se vinde cu o sumă derizorie. Cu doar 55 de euro, poți crea pagube de câteva mii sau chiar zeci de mii de euro. 

Cum funcționează? Un USB Killer pare un stick USB obișnuit, dar, în loc să găzduiască date, integrează niște circuite electrice. Printr-un mecanism nu foarte complicat, poate trage curent din portul USB la care este conectat până atinge 240 volți.

Apoi descarcă tensiunea de mai multe ori în portul USB la care este conectat și, implicit, în placa de bază pe care este montat acel USB. În final, nu mai ai ce să repari.

Sursa

Mai multe articole despre:
null