MENIU

Coaliția internațională a anunțat câte zeci de mii de jihadiști au fost uciși în Irak și Siria

Aproximativ 22.000 de jihadiști au fost uciși de coaliția condusă de Statele Unite contra grupării Statul Islamic (SI) din vara anului 2014, a declarat joi ministrul francez al apărării, informează AFP.

"Există o cifră pe care o dă coaliția... Aceasta este de 22.000 de morți de la începutul operațiunilor" în Irak și Siria, a afirmat Jean-Yves Le Drian la canalul de știri France24, notând că acest bilanț este "probabil aproximativ".

Dintre aceștia, circa o mie de jihadiști au fost uciși în raiduri ale armatei franceze, care realizează între 5 și 15% din loviturile aeriene ale coaliției în funcție de numărul de avioane angajate, potrivit anturajului ministrului.

Le Drian a estimat de asemenea la 35.000 numărul de combatanți ai SI, dintre care cel puțin 12.000 de străini. "Nu mai are loc o ofensivă mai mare a Daesh (acronim al SI în limba arabă) de ceva timp", care se află "într-o situație de mare fragilitate... dar trebuie să rămânem foarte prudenți", a adăugat Le Drian.

Lansate în vara anului 2014, loviturile coaliției s-au intensificat după atentatele de la Paris din noiembrie, în special asupra siturilor de producție de petrol, al cărui trafic reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru SI.