MENIU

Românii spărgeau bănci în Spania cu "mama lui Satan"

Garda civilă din Spania a anihilat o bandă de români care jefuiau bănci. Hoții aruncau pur şi simplu în aer bancomatele folosind un explozibil artizanal cunoscut sub denumirea de “Mama lui Satan”, pentru că e preferat de teroriştii jihadişti, scrie Stirileprotv.ro

Este pentru prima în Spania când o grupare infracţională utilizează acest timp de explozibil, foarte periculos, - în acțiuni care NU au legătură cu terorismul

Bandă a dat lovituri în mai multe țări din Europa, iar în Spania a jefuit mai multe bancomate - în Castilla-La Mancha și cel puțin unul în Valencia.

Operațiunea cu numel de cod “Damage” a început anul trecut”, la sfârşitul lui octombrie, după furtul de la un ATM dintr-o localitate mică, un oraş cu o mie de locuitori din regiunea Valencia.

Hoţii s-au ales cu o pradă de15.000 de euro. Însă ce a atras cel mai mult atenţia specialiştilor de la poliţie au fost ... “daunele” provocate de explozibilul cu care a fost distrus bancomatul. De altfel, suflul exploziei a distrus în bună măsură sucursala bancară, unde nu era nimeni la acea oră de noapte.

Ancheta a fost preluată de Unitatea operativă a Gărzii civile, forţa de poliţie militarizată a Spaniei, similară cu Jandarmeria franceză sau Carabinierii din Italia.

Cercetările au dus la identificarea a doi suspecţi români - un bărbat şi o femeie. Deşi nu aveau o sursă cunoscută de venituri, păreau să trăiască pe picior mare. Foloseau mai multe maşini, iar deplasările lor au stârnit bănuieli. Vila unde locuiau din Ciudad Real - la 250 de kilometri distanţă de locul loviturii - era împânzită de camere de supraveghere şi senzori de perimetru.

Până la sfârşitul lui ianuarie, îndoielile anchetatorilor în legătură cu cei doi s-au risipit... Respectivii au aşteptat pe aeroportul Barajas din Madrid două persoane care veneau tot din România. Potrivit presei spaniole, care citează surse de la Gardă civilă, unul dintre aceştia s-a dovedit a fi expert în fabricarea explozibililor artizanali folosiţi în jafuri.

Este vorba despre triperoxid triacetonic, o substanţă cunoscută sub denumirea “Mama lui Satan”, pentru că este preferată de teroriştii jihasiti. Însă, niciodat până acum nu a mai fost identificată folosirea acestui exploziv în cazurile de criminalitate de drept comun din Spania. De asemenea, e prima dată când a fost capturată o cantitate nexplodata din această substanţă foarte periculoasă - aproape trei sferturi de kilogram, găsite la percheziţii, la o adresă folosită de membrii bandei.

Mai multe articole despre:
romani spargeri banci spania mama lui satan