MENIU

Climat de ură față de ziariști, în Europa și SUA. Topul țărilor în care presa e afectată negativ

Se dezvoltă un climat de ură față de ziariști în Europa și Statele Unite. Potrivit cotidianului Curentul, orice atingere adusă libertății presei și a ziariștilor înseamnă și o lezare a democrației.

Totodată, jurnaliștii au prezentat și un clasament al țărilor în care presa este afectată în mod negativ.

"Într-un mod de-a dreptul straniu, în clipa de față, când se spune că războiul rece s-a încheiat, lumea nu e mai detensionată și, la fel de straniu, în loc ca democrația să câștige teren, devine tot mai clară, în multe părți ale lumii, tendința de a ignora democrația liberală, de a o deturna, într-una iliberală, de a–i altera credibilitatea, prin fake news, sau de a o încălca în modul cel mai brutal".

Ura față de ziariști amenință democrația, se arată în articol.

"Binomul organic democrație-presă nu este și nu ar putea fi contestat, dar în clipa de față, când ,,trebile merg la vale" în lume, este și el tot mai solicitat. Climatul de ură față de ziariști care se dezvoltă mai ales în Europa și în Statele Unite amenință democrațiile – aprecia raportul anual din 2018 al organizației nonguvernamentale Reporteri fără frontiere. Iar discursurile urii și atacurile împotriva presei nu mai sunt astăzi doar apanajul statelor autoritare"."

În ceea ce privește libertatea presei în Europa.

"În Cehia, președintele Milos Zeman a apărut la o conferință de presă cu un Kalașnikov-machetă cu inscripția "Pentru ziariști". (...) Ungaria a coborât în clasamentul libertații presei cu două locuri, după atacurile și măsurile la adresa presei ale premierului Viktor Orban. În țări europene precum Slovacia și Malta au fost uciși doi ziariști, iar amenințările cu moartea din partea grupărilor mafiote impotriva ziariștilor sunt frecvente în Bulgaria, care se află pe ultimul loc dintre statele din UE (...) În Serbia, presa a căzut cu zece locuri în clasament."

Mai multe articole despre:
Climat de ură față de ziariști