MENIU

Cine este Oleksandr Sîrski, noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Este supranumit „Leopardul de zăpadă”

Cine este Oleksandr Sîrski, noul șef al armatei ucrainene. Foto/Profimedia

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, care a condus forțele terestre ale Ucrainei din 2019, a fost promovat comandant al forțelor armate joi, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Sîrski, născut și școlit în Rusia

Sîrski s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea pe atunci parte din Uniunea Sovietică. Locuiește în Ucraina din anii 1980. La fel ca mulți oameni de vârsta sa din forțele armate ale Ucrainei, a studiat la Moscova - la Școala Superioară de Comandă Militară, iar unii dintre colegii lui au devenit de atunci comandanți ruși, absolvind în 1986 și servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie Sovietică. Unii analiști militari cred că tactica lui pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.

Sîrski este supranumit „Leopardul de zăpadă”

Sîrski a devenit șeful forțelor terestre ale Ucrainei în 2019. El a comandat anterior trupele ucrainene care luptau împotriva trupelor pro-ruse în regiunile de est Donețk și Lugansk, care lupte care au început în 2014, iar generalul a primit indicativul „Leopardul de zăpadă”.

Cele mai mari victorii ale lui Sîrski

Unele dintre cele mai mari victorii ale Ucrainei în invazia pe scară largă a Rusiei au fost supravegheate de Sîrski. El a condus apărarea cu succes a capitalei Kiev în primele luni și a fost numit Erou al Ucrainei, cea mai înaltă onoare a țării, în aprilie 2022. În iulie 2022, Sîrski a planificat și executat o contraofensivă fulger care a împins trupele ruse departe de orașul Harkov și a reluat porțiuni ale teritoriului la est și sud-est.

Bahmut

La începutul anului trecut, Sîrski a condus apărarea din orașul Bahmut, unde mii de soldați de ambele părți au fost uciși într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului de până acum. Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruine valorează atât de mulți morți și răniți. Sîrski a spus că apărarea obstinată a Ucrainei față Bahmut a afectat efortul general de război al Rusiei prin înlăturarea grupului de mercenari Wagner.

Moralul trupelor

Sîrski spune că prioritatea lui este moralul trupelor sale, în contextul în care este des fotografiat vizitând militarii de pe front. El a declarat presei occidentale că doarme patru ore și jumătate pe noapte și se relaxează mergând la sală. Sîrski este căsătorit și are doi fii.

Mai multe articole despre: