MENIU

Ceremonie fastuoasă dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la Paris

Ceremonie fastuoasă dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la Paris. Foto: Profimedia

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a rostit un discurs, joi după-amiază, în curtea Hôtel des Invalides, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Jean-Paul Belmondo. Publicul îi va putea aduce omagii până vineri, când acesta va fi înmormântat la cimitirul Père-Lachaise.

„Îl iubim pe Belmondo pentru că el este ca noi”, a declarat Emmanuel Macron la ceremonia dedicată lui Jean-Paul Belmondo, de la Paris, potrivit France24.

Politicieni, vedete și staruri din lumea sportului s-au numărat printre miile de oameni care au participat la fastuoasa ceremonie de la Les Invalides din Paris.

Președintele francez l-a descris pe Belmondo drept „o vedetă de neegalat a cinematografiei franceze”, făcând referire la colaborările actorului cu regizorii Noului Val Francez, François Truffaut și Jean-Luc Godard.

De asemenea, Macron a declarat că actorul a fost o „prezență de neuitat” în opera altor autori francezi revoluționari, precum Jean-Pierre Melville, Alain Resnais și Claude Chabrol.

Mii de oameni s-au adunat și afară pentru a urmări ceremonia pe ecrane special amenajate pentru acest eveniment. 

Ultima dată când s-a organizat o astfel de ceremonie a fost pentru fostul președinte Jacques Chirac, în anul 2019.

„Este important pentru mine să fiu aici. Este ca și când ți-ai lua rămas bun de la un vechi tovarăș, cineva care a fost acolo încă din adolescența mea”, a declarat soția președintelui Emmanuel Macron.

Înmormântarea va avea loc vineri. Va fi permis accesul a o mie de persoane, care trebuie să prezinte certificatul de vaccinare anti-Covid pentru a lua parte la eveniment, a anunţat Palatul Élysée.

Jean-Paul Belmondo a murit pe 6 septembrie, la vârsta de 88 de ani. „Familia lui Jean-Paul Belmondo şi-a pierdut pilonul. Jean-Paul s-a stins astăzi. A plecat să se alăture vechilor complici de la Conservator. Zâmbetul lui sincer va fi mereu acolo”, a transmis familia într-un comunicat.

Mai multe articole despre:
jean paul belmondo ceremonie paris Emmanuel Macron