MENIU

Ceremonie controversată a împăratului Japoniei

Împăratul japonez Naruhito a efectuat ultimul ritual pentru ascensiunea sa la tron joi noaptea, când a participat la o ceremonie nocturnă învăluită în secret. Evenimentul a stârnit controverse în societatea japoneză seculară din cauza conotaţiilor sale religioase. Criticii acuză faptul că ceremonia este suportată integral de stat, deşi constituţia Japoniei de după război stipulează că trebuie să existe o separaţie strictă între stat şi religie. 

În timpul ceremoniei Daijosai, împăratul Japoniei i-a mulţumit zeiţei soarelui Amaterasu Omikami pentru recolta de orez într-un altar special ridicat în acest scop în palatul său din Tokyo. Potrivit tradiţiei şi mitologiei japoneze, împăratul este cu acest prilej singur în spirit cu zeiţa într-o cameră în care se află doar un pat.

După ceremonia care a luat sfârşit cu puţin timp înainte de zorii zilei, Naruhito, în vârstă de 59 de ani, care i-a urmat la tron tatălui său Akihito, pe 1 mai, a intrat oficial în linia împăraţilor japonezi. Cuplul regal a participat în urmă cu câteva zile și la o paradă la Tokio.


La ceremonia de întronare, împăratul a jurat credință poporului japonez și a promis că va respecta Constituția cu sfințenie.


Naruhito este cel mai mare fiu al împăratului Akihito. El a devenit Prinț Moștenitor în februarie 1991 după decesul bunicului său, Împăratul Hirohito. Împăratului îi place să joace tenis, să facă jogging, apreciază drumeţiile montane, este pasionat de violă şi chiar a susținut concerte în public în trecut. 

Mai multe articole despre: