MENIU

Cel puţin 19 morţi şi 10 dispăruţi în urma avalanşei din Himalaya: autoritățile au făcut public cel mai nou BILANȚ

Himalaya - imagine de arhivă

Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa în avalanşa produsă, marţi, în partea indiană a lanțului muntos Himalaya, iar alte zece sunt în continuare date dispărute, potrivit celui mai nou bilanţ dat publicității, vineri, de autorităţi.

Grupul de alpinişti format din 34 de elevi ai unui institut local de alpinism, şapte instructori şi o infirmieră, a fost surprins, marţi, de o avalanşă în apropiere de vârful muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri, în statul Uttarakhand (nord), relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Au fost găsite 19 cadavre. Zece persoane sunt în continuare date dispărute", a declarat, pentru AFP, un oficial al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor din Uttarakhand.

Potrivit oficialului, cercetările sunt îngreunate de condițiile meteo.

Poliţia, autorităţile din domeniul gestionării catastrofelor şi armata aeriană indiană au fost mobilizate pentru a participa la cercetări şi au salvat deja 32 de persoane.

Sunil Lalwani, unul dintre alpiniştii salvaţi, a povestit că instructorii grupului au salvat numeroase vieţi. "Ne aflam la 50 sau 100 de metri de vârf cu instructorii în faţa noastră, când dintr-o dată ne-a lovit o avalanşă şi a astupat pe toată lumea", a declarat Lalwani, pentru cotidianul Hindustan Times.

"A trecut în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o crevasă. Am reuşit cumva să respirăm (...). Graţie lor (instructorilor) suntem în viaţă astăzi", a adăugat el.

Printre morți se numără și experimentata alpinistă Savita Kanswal, membră a echipei de instructori. Anul acesta ea a ajuns pe vârfurile Everestului şi muntelui Makulu, din apropiere, în doar 16 zile, stabilind un record feminin.

Nu există studii care să cuantifice impactul schimbărilor climatice asupra Himalaya, dar alpiniştii au observat o lărgire a crevaselor, prezenţa apei în zone anterior înzăpezite şi înmulţirea lacurilor glaciare, mai arată sursa citată.