MENIU

"Cel mai frumos BEBELUŞ ARIAN", desemnat în 1935 de nazişti, era de fapt EVREU

"Cel mai frumos BEBELUŞ ARIAN", desemnat în 1935 de nazişti, era de fapt EVREU

Regimul nazist german a desemnat fără să ştie, în anul 1935, imaginea unui copil evreu drept profilul perfect al bebeluşului arian, cazul fiind descoperit abia târziu după al II-lea Război Mondial, relatează revista Bild.

Soţii Jacob şi Pauline Levinson, muzicieni talentaţi, s-au mutat din Letonia la Berlin în anul 1928. În contextul ascensiunii naziste, marcată de intensificarea antisemitismului, Pauline Levinson şi-a dus, în 1935, fetiţa în vârstă de şase luni, Hessy, la un cunoscut fotograf din Berlin.

După câteva luni, Pauline Levinson a fost înspăimântată să vadă imaginea fetiţei sale pe prima pagină a revistei Sonne ins Hause. Speriată că familia sa, de etnie evreiască, ar fi putut fi depistată de nazişti, Pauline a mers la fotograful Hans Ballin. Acesta i-a spus că ştia care este etnia familiei, dar că a prezentat fotografia pentru un concurs care avea scopul desemnării celui mai frumos bebeluş arian. "Am vrut să arăt cât de ridicoli sunt naziştii", i-a explicat fotograful.

Şi a reuşit: imaginea a câştigat concursul, fiind aleasă de însuşi Joseph Goebbels, ministrul nazist pentru Propagandă.
Temându-se de eventuale probleme, familia Levinson şi-a ţinut copilul acasă. Imaginea a fost distribuită, fiind publicată la diverse evenimente, inclusiv pe vederi, dar regimul nazist nu a aflat niciodată identitatea reală a copilului.

În 1938, Jacob Levinson a fost arestat scurt timp pentru evaziune fiscală. După incident, familia s-a mutat iniţial în Letonia, după care a emigrat în Franţa, stabilindu-se în Statele Unite.

"Acum pot râde", a declarat recent Hessy Taft Levinson, în vârstă de 80 de ani, citată de publicaţia Daily Telegraph. "Dar, dacă naziştii ar fi aflat cine sunt, nu aş mai fi în viaţă", a adăugat Taft Levinson, profesor de chimie la Universitatea din New York.

Hessy Taft Levinson a prezentat de curând imaginea sa de la vârsta de şase luni la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel.

Mai multe articole despre:
copil Hitler nazişti arian