MENIU

Guvernul Cehiei își declară sprijinul pentru Ungaria, după votul din Parlamentul European

Guvernul ceh își anunță susținerea pentru pe premierul Ungariei, Viktor Orban, după decizia Parlamentului European de miercuri de a sancționa Budapesta

Acest ”nonsens” nu face decât ”să inducă un sentiment negativ în Uniunea Europeană. Aşadar, îl sprijin pe Orban. Suntem aliaţi”, a declarat, joi, prim-ministrul ceh, Andrej Babis.

Și Polonia a anunțat că se va opune oricăror sancțiuni ale UE la adresa Ungariei. ”Fiecare țară are dreptul său suveran de a realiza reforme interne pe care le consideră adecvate”, a declarat ministrul de Externe din Polonia, miercuri, citat de Reuters. ”Acțiunile îndreptate împotriva statelor membre reușesc doar să adâncească disensiunile din UE, accentuând actuala lipsă de încredere a cetățenilor în instituțiile europene”, a mai spus acesta.

Parlamentul UE a votat pentru activarea ”opțiunii nucleare” împotriva Ungariei. Ce urmează

Parlamentul European a votat miercuri un raport care critică situația statului de drept în Ungaria lui Viktor Orban și cere activarea articolului 7 al Tratatului, care poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul European. O astfel de măsură este doar un semnal însă, în condițiile în care activarea așa-numitei ”opțiuni nucleare” necesită și un vot unanim - și astfel, imposibil - în Consiliu.

448 de europarlamentari, inclusiv aliați de centru-dreapta ai lui Orban, au votat PENTRU, 197 contra şi 48 s-au abținut.

Activarea articolului 7, cunoscut sub numele de ”opțiunea nucleară” necesită însă și votul unanim al Consiliului European.

Mai multe articole despre:
UE Polonia Ungaria Cehia