MENIU

CEDO condamnă Ankara să plătească daune morale de 90 de milioane de euro unor ciprioți

CEDO condamnă Ankara să plătească daune morale de 90 de milioane de euro unor ciprioți

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, luni, Turcia să plătească 90 de milioane de euro, cu titlu de daune morale, rudelor ciprioților dispăruți în urma intervenției militare turce din 1974 și unor familii din nordul insulei divizate, potrivit AFP și EFE.

CEDO a acordat 30 de milioane de euro familiilor a 1.456 de persoane dispărute în nordul insulei și 60 de milioane de euro ciprioților din peninsula Karpas, victime ale unor discriminări degradante, potrivit Curții.

Această reparație nu este destinată despăgubirii statului cipriot pentru încălcarea drepturilor sale, ci despăgubirii unor victime individuale, a precizat Curtea, într-un comunicat. Prin urmare, aceste sume le vor fi distribuite personal.

Dintre cei 17 judecători, 15 au votat în favoarea sentinței, iar 2 împotrivă.

Această decizie completează, după 13 ani, o decizie din 10 mai 2001 prin care Curtea de la Strasbourg considera Turcia vinovată de încălcări 'în masă și continue' ale drepturilor omului în urma operațiunilor militare.

În hotărârea din 2001, judecătorii estimaseră că responsabilitatea Turciei nu se limitează la actele comise de cei 30.000 de soldați turci care ocupă nordul insulei, ci se întinde 'și la actele administrației locale, care supraviețuiește datorită sprijinului' oferit de Ankara.