MENIU

Ce sunt „clătitele de gheață” din Scoția și America - Sunt unice în lume - FOTO&VIDEO

Ce sunt „clătitele de gheață” din Scoția și America - Sunt unice în lume

Un fenomen extrem rar a fost observat în Scoția în această iarnă: s-au format „clătitele de gheață”.la venirea iernii după scăderea temepraturilor. 

Fenomenul nu este unic în Scoția, însă este prima oară când s-a produs, din cauza scăderii bruște a temperaturilor.

La începutul anului trecut, „clătitele înghețate” au fost semnalate și în Chicago, de-a lungul lacului Michigan, potrivit CNN.

UNDE apar „clătitele de gheață”

Fiecare disc are între 20 și 200 de centimetri, iar acest fenomen ciudat este rar întâlnit în Regat. Clătitele de gheață se formează de obicei în Marea Baltică și în jurul Antarcticii, dar uneori pot fi găsite plutind pe Marile Lacuri din SUA și Canada.

Formațiunile ciudate arată exact cum sugerează și denumirea, ca niște clătite - discuri plate făcute din gheață. Fenomenul clătitelor de gheață este unul obișnuit în Arctica, iar în statele americane încep să apară după ce temperaturile ajung cu mult sub zero pentru mai multe zile. Fenomenul se întâlnește numai pe suprafața râurilor, lacurilor, oceanelor. După ce scad temperaturile suficient de mult, bucățile de gheață ce încep să se formeze se lovesc unele de altele și dau naștere acestor discuri, denumite „clătite de gheață”.

În această iarnă, o serie de formațiuni ciudate de gheață au fost observate pe râul Bladnock, din Scoția, după o scădere bruscă a temperaturilor din Regatul Unit din luna decembrie, potrivit descopera.ro.

Se crede că ciudatele „clătite de gheață” au apărut din cauza scăderii bruște a temperaturii, iar rapoartele despre apariții similare pe un râu de lângă Glasgow și în Lake District, nord-vestul Angliei, sugerează că formațiunile de gheață ar putea să apară și în alte părți ale Regatului Unit.

Managerul de proiect al Scottish Invasive Species Initiative (SISI), Callum Sinclair, a surprins imagini cu aceste discuri ciudate pe 9 decembrie.

Scăderea drastică a temperaturilor din decembrie anul trecut din Regatul Unit a făcut ca cea mai mare parte a țării să se confrunte cu condiții sub îngheț. Cea mai scăzută temperatură a fost de -17,3 grade Celsius, în Braemar, Scoția.

Cum se formează „clătitele de gheață”

Discurile de gheață se pot forma în două cazuri. Ele pot fi create fie de valuri care formează bucăți de gheață care se lovesc unele de altele în ape agitate, formând margini rotunde și crescând încet. Marginile ridicate ale clătitei de gheață se formează atunci când apele care lovesc se unesc de marginea discului deja înghețat și îngheață pentru a forma un strat inelar suplimentar, mai explică IFL Science, potrivit descopera.ro.

În cazul unui râu, acestea se formează atunci când spuma de pe suprafața apei începe să înghețe, iar masele înghețate încep să se unească și sunt aspirate într-un vârtej, care le imprimă această formă ciudată, de clătită. Discurile continuă să crească pe măsură ce bucăți mai mici de gheață le lovesc și îngheață pe marginea exterioară.

„Clătitele de gheață” nu sunt însă dure cum ar părea, fiind formate din gheață. Acestea sunt adesea surprinzător de moi și fragile.