MENIU

Ce interese are, de fapt, Kremlinul în Republica Moldova: planul ascuns al lui Putin 

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Un raport de specialitate al Institutului Regal pentru studii de apărare și securitate din Marea Britanie susține că serviciile secrete rusești planifică o criză politică la Chișinău. Motivul? Interzicerea simbolurilor invaziei din Ucraina. 

Când și-a expus motivele invadării Ucrainei într-un discurs televizat, Vladimir Putin a descris și cum Uniunea Sovietică a fost distrusă de un document cu adevărat fatal. Dezintegrarea țării a fost produsă de greșeli ale foștilor lideri bolșevici. Politica sa în Ucraina a urmărit să le corecteze și nu s-a limitat, ci a cuprins și Belarus, Moldova și Țările Baltice.

În noiembrie 2020, obiectivul strategic al Rusiei în Moldova a fost de a restabili pe deplin parteneriatul strategic. Alegerile parlamentare din 2021 din Moldova însă au arătat o distanțare față de partidele rusofile, așa că suspiciunea s-a instalat.

Eșecul lui Igor Dodon la alegeri nu a fost un episod întâmplător, ci rezultatul unei crize a forțelor de stânga pe fondul dezvoltării proiectului de dreapta al Maiei Sandu.

Eșecurile Rusiei în Ucraina au dat de gândit guvernului rus legat de ce trebuie să facă în Moldova. Rusia are o brigadă de trupe în regiunea separatistă a Transnistriei, care au arătat simbolurile invaziei pe vehiculele lor pentru a încerca să pună la punct forțele ucrainene din sud. 

Pe 7 aprilie, guvernul Maiei Sandu a interzis expunerea Panglicii Sf. Gheorghe alături de alte simboluri militare rusești. Această decizie a fost interpretată la Moscova ca un semn împotriva influenței rusești în Moldova.

La scurt timp, serviciile secrete ucrainene au primit informații potrivit cărora rușii vor să organizeze proteste în Moldova care să folosească în mod intenționat simbolurile interzise. Astfel, autoritățile vor fi obligate să dea amenzi protestatarilor săraci. În acest mod, guvernul pare că pune restricții asupra ideilor politice și a libertății de exprimare. 

Partidul Socialiștilor s-a reunit, la 22 aprilie, într-o ședință la care a participat și Igor Dodon. Aceștia s-au declarat revoltați de interzicerea panglicii Sf. Gheorghe și cedarea stadionului republican către Ambasada SUA. Tot ei susțin că guvernarea actuală atrage țara în conflictul din Ucraina.