MENIU

Câteva plaje din Odesa, deschise prima oară de la începutul războiului pornit de Rusia - De a fost luată decizia în pline raiduri aeriene

Primele plaje deschise la Odesa, de la începutul războiului Rusiei Foto: Reuters

Ucraina deschide mai multe plaje, pentru prima dată de la începutul războiului pornit de Rusia pe 24 februarie 2022.

 

Mai multe plaje din Odesa, oraş ucrainean de la Marea Neagră, au fost deschise oficial pentru înot pentru prima dată de la începerea invaziei ruseşti.

Decizia autorităților ucrainene vine după ce Odesa, cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, a fost în mod repetat ţinta atacurilor cu rachete şi drone. În plus, în apă au ajuns sute de mine marine în urma invaziei din februarie anul trecut.

Înotul este interzis în timpul alertelor de raid aerian, atrag atenția sâmbătă oficiali locali citaţi de Reuters, scrie agerpres.ro.

Pentru siguranţa locuitorilor şi după incidente cu mine care au explodat pe plaje, zona litorală a fost închisă.

Imagini cu mai multe mine în regiunea Odesa, lângă Vapnyarka, au fost filmate pe 26 iulie.


Decizia de a deschide plajele a fost luată în comun de către administraţiile civilă şi militară ale oraşului, a declarat guvernatorul Odesei, Oleg Kiper, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a precizat că plajele vor fi deschise între orele 8.00 şi 20.00.

Oleksandr, un salvamar şi fost scafandru care şi-a dat doar prenumele, a spus că o plasă anti-mine a fost desfăşurată între două diguri pentru a-i feri pe înotători de întâlnirea cu mine de mică adâncime.

"Plasa le va opri. Şi ele (minele) vor fi de asemenea vizibile de la mal în astfel de condiţii meteo. Lucrătorii de urgenţă vor fi anunţaţi, vor veni să se ocupe de ele", a spus el.

Deschiderea plajelor este o pauză binevenită de la război pentru oamenii care înoată şi fac plajă.

"Am visat să merg la plajă şi să inspir aer sărat. Ne-a lipsit foarte mult. Dar siguranţa este o prioritate absolută", a declarat Svitlana, o locuitoare din regiunea Odesa.