MENIU

Casa Albă: Vizita lui Vladimir Putin în Crimeea nu va face decât să "exacerbeze tensiunile"

<p>preşedintele Rusiei, Vladimir Putin</p>

Casa Albă a criticat, vineri, vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, teritoriu ucrainean alipit recent la Rusia, şi a afirmat că singurul rezultat al acesteia va fi "exacerbarea tensiunilor", relatează AFP.

"Nu acceptăm anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. O astfel de vizită nu va face decât să exacerbeze tensiunile", a declarat pentru AFP Laura Lucas Magnuson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama.

Purtătorul de cuvânt al Departtamentului de Stat american, Jennifer Psaki, a calificat vizita lui Putin drept "provocatoare şi inutilă".

"Crimeea aparţine Ucrainei", a subliniat ea.

Tensiunile s-au intensificat în estul Ucrainei, unde confruntările violente între insurgenţi proruşi şi forţele guvernamentale s-au multiplicat.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a discutat vineri seara despre situaţia din Ucraina cu omologul său rus Serghei Lavrov.

"Acum aşteptăm ca Rusia să treacă la fapte", a afirmat Psaki, după ce Moscova le-a cerut separatiştilor ucraineni să nu organizeze un referendum duminică.

Dacă ruşii "vorbesc serios, ei trebuie să-i îndemne pe separatişti să lase armele jos şi să-i elibereze pe toţi cei care au fost reţinuţi", a adăugat ea, condamnând, de asemenea, violenţele de la Mariupol, care s-au soldat vineri cu 20 de morţi.

"Reiterăm apelul nostru către grupurile înarmate care au pus în pericol ordinea publică şi au ocupat clădirile administrative încălcând legile ucrainene", a declarat Psaki.

Reacţia intervine în urma vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin la Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia ceremoniilor de Ziua Victoriei.

După ce a trecut în revistă navele din Flota rusă la Marea Neagră, preşedintele rus a declarat în Sevastopol că revenirea Crimeei în componenţa Rusiei restabileşte "adevărul istoric".

Mai multe articole despre:
Rusia Casa Albă vizită Crimeea Vladimir Putin