MENIU

Cameron: Referendumul privind menținerea Marii Britanii în UE va avea loc la 23 iunie

Referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat, sâmbătă, premierul britanic David Cameron, după o reuniune a cabinetului, relatează Reuters și AFP.

UPDATE, 14:25 - "Voi merge în parlament și voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie", a spus Cameron, într-o declarație de presă susținută în fața reședinței sale de la Downing Street 10.

Potrivit acestuia, guvernul britanic va recomanda la referendum un vot în favoarea menținerii țării într-o UE reformată, după acordul obținut la summitul UE privind un pachet de măsuri de reformă cerute de Londra.

A doua zi după acordul obținut la Bruxelles în cadrul Consiliului European, liderul britanic a reiterat că Marea Britanie va fi "mai puternică, mai în siguranță și mai prosperă în cadrul unei UE reformate".

''Cabinetul va discuta în această dimineață despre noul statut al Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene. Apoi, voi anunța data preconizatului referendum'', a scris Cameron pe Twitter.

Reamintim că liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, deci inclusiv români, în anumite condiţii.

Acordul va permite Marii Britanii să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor central şi est-europene.

Clauza privind limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor străini va putea fi activată oricând în următorii şapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, în mod gradual.

Limitarea alocaţiilor copiilor angajaţilor străini care lucrează în Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului. Pentru actualii solicitanți, în număr de 34.000, regula se va aplica din 2020, iar pentru cei viitori, imediat ce noile legi vor fi adoptate. 

Conform ziarului The Guardian, Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementări financiare speciale impuse de Uniunea Europeană.

Regatul Unit va putea să folosească o clauză de urgență pentru a proteja politicile din City of Londin, districtul financiar.

În plus, tratatele UE vor fi modificate pentru a preciza că Marea Britanie nu trebuie să se angajeze într-o integrare profundă, precum celelalte state.

Conform acordului, Marea Britanie nu va mai avea dreptul de a negocia alţi termeni în relaţia cu Uniunea Europeană. Termenii relaţiei de apartenenţă a Marii Britanii la Uniunea Europeană nu vor fi modificaţi nici măcar dacă cetăţenii britanici vor vota la referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Mai multe articole despre:
referendum David Cameron Regatul Unit Brexit