MENIU

Când se va relua traficul de pe Canalul Suez. Cum a contribuit natura la remedierea situației

Canalul Suez/sursa foto: pixabay

Coşmarul navigatorilor comerciali din întreaga lume s-a încheiat. După o săptămână de chin și cu preţiosul ajutor al mareei, colosul port-container de 200.000 de tone, care a blocat canalul Suez, pluteşte din nou. Va mai dura însă cel puţin o săptămână până când traficul va reveni la normal, conform unor surse citate de Realitatea PLUS.

Muncitorii au izbucnit în urale, când au reușit în sfârșit să repună pe linia de plutire gigantul Ever Given, de 200 de ori mai greu decât Turnul Eiffel. O flotă de 14 remorchere a fost folosită ca să tragă și să împingă cargobotul de 400 de metri lungime şi 30 lăţime, încărcat cu peste 18.000 de containere. Un ajutor uriaş a venit din partea fluxului foarte înalt, datorat superlunii, fenomen astronomic rar, dar benefic în acest caz.

Însă niciun efort fizic, logistic sau financiar nu a fost precupeţit pentru restabilirea traficului pe Canalul Suez. 52 de nave traversează în fiecare zi ruta comercială, ceea ce înseamnă 12% din comerţul mondial, sau 8,2 miliarde de euro zilnic.

Acum, cele 370 de nave încărcate cu alimente, medicamente, ţiţei, animale sau autovehicule abia aşteaptă să treacă prin canal. Ordinea normală este "primul venit, primul servit", însă vor fi şi excepţii, în funcţie de încărcătură.

Mai multe articole despre:
Canalul Suez cargobot