MENIU

Campania pentru referedumul din Marea Britanie, suspendată după ce o deputată a fost împuşcată

Campania pentru referendumul din Marea Britanie a fost suspendată joi, după ce o parlamentară laburistă, Jo Cox, a fost atacată în timpul ce făcea campanie pro-UE, în apropiere de Leeds, şi se află în stare critică, relatează Daily Express.

„O colegă a noastră, Jo Cox, a fost atacată şi rănită foarte grav astăzi (joi – n.r.). Am decis ca, în urma acestui lucru, să suspend toate evenimentele de campania (...). Gândurile noastre sunt alături de Jo Cox şi de familia sa”, a declarat Boris Johnson, care face campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

El şi-a exprimat speranţa că vinovatul „va fi adus în faţa justiţiei cât mai repede posibil”.

„Foarte îngrijorat în legătură cu informaţiile că Jo Cox a fost rănită. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de Jo şi familia sa”, a scris premierul David Cameron pe Twitter.

Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a scris, la rândul său, pe Twitter: “Şocat să aud vestea îngrozitoare despre excelenta parlamentară şi prietenă Jo Cox. Mă gândesc la ea şi mă rog pentru ea şi familia sa”.

“Suntem la curent cu incidentul care a avut loc în această după-amiază (joi - n.r.). Toate gândurile noastre sunt cu Jo Cox şi familia sa. Nu putem oferi alte detalii deocamdată”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

Între timp, pe internet au apărut imagini cu un bărbat arestat după ce politiciana a fost împuşcată şi înjunghiată.

Potrivit primelor informaţii, ea a fost rănită când a intervenit pentru a despărţi doi bărbaţi care se luaseră la bătaie pe stradă, în timp ce ea discuta cu alegătorii pentru a-i convinge să voteze pentru rămânerea Marii Britanii îi UE. Atacul a avut loc în localitatea Birstall, din apropiere de Leeds.

Femeia de 41 de ani, mamă a doi copii, se află în spital, în stare critică. Spitalul este păzit de poliţişti înarmaţi.

„Era un tip foarte curajos şi un alt tip, cu o şapcă albă de baseball, pe care încerca să îl imobilizeze, iar tipul cu şapcă a scos deodată o armă din geanta sa”, a povestit Hithem Ben Abdallah, care se afla într-o cafenea din apropiere în momentul producerii atacului, în jurul orei locale 13 (17 ora României).

Potrivit martorului, bărbatul care se lupta cu agresorul s-a retras la vederea armei, iar parlamentara a intervenit. După aceea, atacatorul a tras două focuri de armă.  

Martori oculari susţin că cel care a rănit-o a strigat „Marea Britanie pe primul plan”, unul dintre sloganurile campaniei pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

“La ora locală 12.53 (14.53 ora României), astăzi (joi – n.r.), poliţia a fost chemată la un incident pe strada Market, Birstall, unde o femeie în jur de 40 de ani a fost rănită gravă şi este în stare critică. Un bărbat în jur de 50 de ani, aflat în apropiere, a suferit de asemenea răni uşoare (....). Ofiţeri înarmaţi au ajuns la faţa locului, iar un bărbat de 52 de ani a fost arestat în zonă”, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine.

Cox, absolventă a Universităţii Cambridge, a fost aleasă parlamentară de Batley and Spen în 2015. Ea este preşedinta Grupului Femeilor Laburiste şi a lucrat anterior pentru Salvaţi Copiii. Are doi copii şi îi place să urce pe munte, să navigheze şi să alerge.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie referendum atac armat Brexit jo cox