MENIU

CADOUL trimis de soldații ucraineni președintelui Biden și Congresului American. Urmează să fie oferit de Zelenski în cadrul vizitei istorice de la Washington

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski îi va oferi cadou lui Joe Biden un steag ucrainean semnat de soldații de pe prima linie a frontului, scrie CNN, care a realizat o amplă analiză a semnificațiilor vizitei liderului de la Kiev la Washington. 

Un soldat ucrainean i-a prezentat marți președintelui Volodimir Zelenski un steag semnat de trupele de pe front, pe care să îl ofere, la rândul său, cadou președintelui Joe Biden și Congresului SUA, în semn de mulțumire pentru ajutorul armat trimis Ucrainei pentru a ține piept invaziei ruse. 

Soldatul, al cărui nume nu este cunoscut, a fost văzut într-o înregistrare video înmânându-i steagul lui Zelenski în orașul Bahmut, unde se dau în prezent cele mai grele lupte. „Pentru frații noștri din SUA. Vă rugăm să le transmiteți. Vă mulțumim”, ar fi spus soldatul ucrainean.

„Băieții (soldații - n.r.) mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor scrise pe el pentru a-l înmâna”, a declarat Zelenski reporterilor care călătoreau cu el.

„Situația noastră este grea. Inamicul își mărește numărul de trupe, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoștința băieților noștri Congresului și președintelui SUA pentru sprijinul lor, dar (sprijinul - n.r.) nu este suficient.”

Președintele Ucrainei - Volodimir Zelenski se află miercuri la Washington, unde se întâlnește cu președintele american Joe Biden, relatează presa internațională citând surse politice americane.

Aceasta este prima sa călătorie în străinătate de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina ordonată de Vladimir Putin în 24 februarie. 

Zelenski s-ar putea adresa, de asemenea, Congresului american, au declarat presei americane, oficiali sub rezerva anonimatului. Nu a fost oferită o confirmare oficială a vizitei lui Zelenski în SUA sau a planurilor legate de o asemenea deplasare din Kiev, din motive de securitate. Deși presa ucraineană relatează în primele ore ale zilei de miercuri că Zelenski este deja în drum spre Washington.

Totuși, călătoria în afara Ucrainei, la o distanță atât de mare nu a fost dată  drept sigură sută la sută. O vizită a președintelui Zelenski presupune măsuri speciale de securitate, ce pot impune schimbarea planurilor în orice moment. Deși detaliile vizitei nu au fost anuțate, poliția a intensificat măsurile de securitate pentru o potențială vizită miercuri în SUA, scrie presa ucraineană.