MENIU

Bush acuzat de ingerinţe în justiţie

Administraţia de la Washington este implicată în alt scandal privind justiţia. După informaţiile apărute în presă, potrivit cărora preşedintele american a cerut destituirea tuturor celor 93 de procurori federali, un fost procuror îl acuză acum pe Bush de ingerinţe în activitatea justiţiei.

Scandalul declanşat acum se referă la un proces de proporţii împotriva producătorilor de tutun, instrumentat de Sharon Eubanks, procuror în perioada 1983-2005. În timpul celor cinci ani de anchetă şi opt luni de proces, Sharon Eubanks a condus echipa procurori în procesul intentat marilor companii producătoare de tutun, acuzate că i-au înşelat pe consumatori în ceea ce priveşte riscurile fumatului.

În iunie 2005, cu puţin înainte de încheierea dezbaterilor, mai mulţi oficiali ai Departamentului de Justiţie i-au cerut să solicite numai zece miliarde de dolari ca despăgubiri, faţă de 130 de miliarde iniţial, şi să se limiteze la a citi cuvânt cu cuvânt un rechizitoriu final redactat de ei.

În august 2006, producătorii de tutun au fost găsiţi vinovaţi pentru că au minţit în privinţa efectelor nocive ale fumatului, în special în ceea ce priveşte ţigările light. Ei nu au fost condamnaţi însă la plata unor despăgubiri.

Dosarul este judecat, la ora actuală, în apel. Scandalul s-ar putea transforma într-o nouă criză între administraţia republicană şi Congresul democrat, după ce un influent congresmen, democratul Henry Waxman, a cerut o copie a documentelor şi schimburilor de informaţii dintre Departamentul de Justiţie şi Casa Albă, referitoare la acest proces.
Mai multe articole despre:
justiţie Bush