MENIU

Bulgarii protestează faţă de taxa de rachiu

Bulgarii protestează vehement faţă de introducerea taxelor pentru micii producători de alcool odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Conform International Herald Tribune, micii producătorii de băuturi alcoolice au făcut apel la organizarea unei manifestaţii naţionale miercuri, 14 februarie.

Când au intrat în Uniunea Europeană, bulgarii nu s-au aşteptat să aibă probleme cu unul dintre produsele tradiţionale: rachiul de fructe. Taxele pe care trebuie să le plătească de la 1 ianuarie 2007 pentru producerea a 40 de litri de băutură au crescut însă de 10 ori, până la echivalentul a 100 de euro.

Protestele au izbucnit în regiunile în care viticultura şi pomicultura sunt ocupaţiile de bază ale localnicilor. Oamenii se plâng că pensiile şi salariile abia le ajung ca să îşi întreţină familiile de la o lună la alta şi nu au bani pentru a plăti taxele cerute de Uniune.

Bulgarii au strâns chiar 250.000 de semnături pentru a cere Guvernului de la Sofia să nu impună taxele pe alcoolul produs în gospodărie. Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat, însă, că neaplicarea accizelor poate atrage avertismente şi chiar impunerea unor amenzi pentru Guvernul de la Sofia.
Mai multe articole despre:
bulgari taxă alcool