MENIU

Bulgaria se interconectează cu Rusia. Comisia Europeană cere explicaţii despre South Stream

South Stream în Bulgria

Comisia Europeană cere Bulgariei explicații cu privire la gazoductul South Stream, scrie Agerpres.ro.

Comisia Europeană (CE) a cerut autorităților bulgare explicații cu privire la un proiect de amendamente menite să excludă gazoductul South Stream din raza de acțiune a legislației europene, a informat sâmbătă postul național de radio de la Sofia. O scrisoare oficială în acest sens a fost transmisă la Sofia, potrivit sursei citate.

Comisia pentru energie din parlamentul bulgar a adoptat recent un proiect de amendamente care vor permite ca gazoductul South Stream să fie tratat ca interconector între sistemele de gaze ale Bulgariei și Rusiei. Astfel, conducta va fi exclusă din raza de acțiune a celui de-al treilea pachet legislativ pentru energie al UE și nu va mai fi nevoie ca și alți furnizori să primească acces la gazoduct.

În toamna anului 2013, Comisia Europeană a constatat că acordurile semnate între Rusia și mai multe țări membre ale Uniunii, printre care și Bulgaria, cu privire la construirea gazoductului încalcă legislația europeană pentru că nu permit ca alți furnizori interesați, diferiți de Gazprom, să aibă acces la conducta menită să aducă gazele rusești până în centrul și sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei.

CE precizează că nu este vorba de lansarea unei proceduri de infringement deoarece proiectele de amendamente încă nu sunt adoptate de parlamentul bulgar, a menționat postul de radio național de la Sofia.

Mai multe articole despre:
UE Rusia gaze conductă Bulgaria Sofia South Stream