MENIU

Bulgaria cere UE și Rusiei să ajungă la o înțelegere pentru deblocarea gazoductului South Stream

<p>South Stream</p>

Președintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut marți Uniunii Europene și Rusiei să ajungă la un acord pentru realizarea gazoductului South Stream, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că țara sa abandonează proiectul și a acuzat totodată Bulgaria pentru acest eșec, transmit agențiile AFP și EFE.

Proiectul gazoductului South Stream a fost intens promovat de Gazprom, iar prin această conductă Europa urma să fie aprovizionată cu gaze naturale rusești, ocolind teritoriul nesigur al Ucrainei, scrie Agerpres.ro.

Aflat într-o vizită oficială în Turcia, președintele Vladimir Putin a anunțat luni, spre surprinderea tuturor, că Rusia renunță la proiect, motivând decizia prin faptul că guvernul de la Sofia nu permite construirea tronsonului conductei pe teritoriul bulgar.

În replică, Plevneliev a afirmat că South Stream este un proiect convenit între UE și Rusia, nu între Bulgaria și Rusia, amintind că decizia guvernului de la Sofia de a suspenda lucrările la conductă a fost luată la cererea Comisiei Europene, care a invocat încălcarea normelor comunitare ce interzic furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă aceste gaze. 'Dacă Rusia ar fi luat măsuri astfel încât să fie respectată legislația europeană, atunci nimeni nu s-ar fi opus realizării proiectului', a indicat șeful statului bulgar într-un comunicat difuzat de serviciul său de presă. El a cerut totodată Moscovei să accepte prevederile legislației europene și să se așeze la masa tratativelor cu UE pentru a debloca proiectul.

Mai multe articole despre:
UE Bulgaria gazoduct Soth Stream