MENIU

Brexit: Europenii acordă un răgaz Londrei în perspectiva divorțului

Europenii le arată UŞA britanicilor: "Negocierile pentru părăsirea UE trebuie desfăşurate RAPID"

La cinci zile după șocul Brexitului, liderii europeni au acordat, marți seară, la Bruxelles, un răgaz Marii Britanii, avertizând în același timp că este necesară angajarea divorțului acesteia de UE, informează agerpres.ro, care citează AFP.

Șefii de stat și de guvern ai UE au recunoscut că "este nevoie de puțin timp ca să revină calmul", a declarat jurnaliștilor președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul unui dineu de lucru al celor 28 consacrat Brexitului.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că "înțelege că David Cameron are nevoie de timp", dar a insistat ca Londra să declanșeze "cât mai repede posibil" procedura care reglementează viitoarea sa separare.

"Nu avem luni de zile pentru a medita, trebuie să acționăm", a atras atenția Jean-Claude Juncker.

În această privință, premierul conservator britanic nu a cedat, repetând că îi va lăsa succesorului său în fruntea guvernului sarcina de a activa "clauza de retragere" a țării sale, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona (2009).

"Decizia de a aplica articolul 50 va reveni viitorului cabinet, odată ce va stabili scopul urmărit", a repetat el.

Pentru ultima sa apariție la un summit european, David Cameron a avut dureroasa misiune de a explica usturătoarea sa înfrângere la referendumul de la 23 iunie, când 52% dintre britanici au votat pentru desprinderea de Europa.

La Bruxelles, David Cameron a pledat pentru o "relație cât mai strânsă posibil" între Londra și UE după intrarea în vigoare a divorțului, adăugând că celelalte 27 de țări membre vor rămâne "vecini, prieteni, aliați, parteneri".

În timp ce imigrația, în special din Europa de Est, a jucat un rol major în campania pentru referendum, el a atras atenția în fața omologilor săi că "o reformă a regulilor de liberă circulație a persoanelor" în UE constituie "cheia pentru a rămâne apropiați" de Uniune.

François Hollande a respins această solicitare, refuzând orice "compromis" legat de cele "patru libertăți" ale pieței unice.

"Nu putem avea libertatea capitalului, libertatea mărfurilor, libertatea serviciilor și apoi să spui pentru persoane: 'Rămâneți acasă'", a ținut să sublinieze președintele francez.

Înainte chiar de începerea summitului, europenii i-au avertizat pe britanici că Londra nu se poate aștepta la o negociere după principiile abordării selective.

"Cel care părăsește familia nu poate să se aștepte să-și păstreze privilegiile în timp ce toate obligațiile dispar", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

Summitul de la Bruxelles va continua astăzi fără premierul britanic, cu o primă discuție "informală" în 27 despre viitorul UE post-Brexit.

sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
null