MENIU

Biden consideră atacul din Kramatorsk o atrocitate și a promis că va oferi Ucrainei mai multe arme

Atacuri brutale ale rușilor asupra civililor ucraineni. Foto/Profimedia

Președintele american Joe Biden a condamnat lovitura cu rachete rusești asupra unei găre din Kramatorsk, în urma căreia au murit cel puțin 50 de civili care așteptau evacuarea. Șeful de la Casa Albă a spus că a ordonat administrației sale să-și intensifice eforturile de a înarma Ucraina.

Șeful Casei Albe a anunțat acest lucru în mai multe declarații vineri, transmite Ukrinform. „Atacul asupra gării ucrainene este o altă atrocitate îngrozitoare comisă de Rusia, care a lovit civilii ce încercau să se evacueze și să ajungă într-un loc sigur”, a declarat președintele SUA pe pagina sa oficială de Twitter. În acest sens, el a subliniat că Statele Unite vor continua să ofere asistență de securitate ucrainenilor, precum și provizii de arme pentru a ajuta la protejarea țării.

„Și împreună cu aliații și partenerii noștri, vom sprijini eforturile de investigare a acestui atac”, a spus președintele SUA într-o altă declarație . El a adăugat că toate atrocitățile rusești sunt documentate, iar autorii vor fi aduși în fața justiției.

Totodată, într-o declarație oficială emisă vineri de Casa Albă, președintele SUA a mulțumit guvernului slovac pentru că a furnizat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 , care a fost solicitat personal de președintele Volodymyr Zelensky.

„Pentru a face acest transfer și a asigura securitatea Slovaciei, Statele Unite vor muta sistemul de rachete american Patriot aici”, a spus Biden. El a subliniat că, în ciuda retragerii trupelor rusești în nordul Ucrainei, trupele armate continuă să comită acte brutale împotriva civililor, dintre ele fiind atacul cu rachete din Kramatorsk.

„Pe măsură ce armata rusă se regrupează pentru următoarea fază a acestui război, am ordonat administrației mele să depună toate eforturile pentru a identifica și a furniza armatei ucrainene armele avansate necesare pentru a-și apăra țara”, a spus el.

 Administrația Biden a oferit Ucrainei aproximativ 2,4 miliarde de dolari în ajutor pentru apărare, din care 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie. Potrivit Pentagonului, aceasta include, în special, furnizarea a peste 1.400 de sisteme de apărare antiaeriană Stinger, peste 5.000 de sisteme antitanc Jevelin și aproximativ 7.000 de alte arme antitanc. În plus, Statele Unite au furnizat Ucrainei sute de drone Switchblade, 7.000 de arme de calibru mic , peste 50 de milioane de cartușe de muniție și alte arme și echipamente.

Două rachete rusești au lovit gara Kramatorsk . Civilii sunt evacuați zilnic din această stație. Trenurile pleacă spre diferite orașe din vestul și centrul Ucrainei. Cincizeci de oameni au fost uciși, inclusiv copii.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident