MENIU

Benjamin Netanyahu a refuzat o întâlnire cu Barack Obama. "A preferat să își anuleze vizita"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu a dat urmare unei propuneri de întâlnire la jumătatea lunii martie la Washington cu președintele american, Barack Obama, a informat luni Casa Albă, care și-a exprimat "surpriza", anunță AFP.

Acest episod, nou obstacol în relațiile cunoscute ca tensionate dintre administrația Obama și prim-ministrul Netanyahu, s-a petrecut cu o zi înainte de vizita în Israel a vicepreședintelui american, Joe Biden.

Potrivit executivului american, guvernul israelian a solicitat o întâlnire între Barack Obama și Benjamin Netanyahu "pe 17 sau 18 martie" și, în urmă cu două săptămâni, data de 18 aprilie a fost reținută de Casa Albă.

"Ne pregăteam pentru această întâlnire bilaterală când am fost surprinși să aflăm — mai întâi din mass-media — că prim-ministrul, în loc să accepte invitația noastră, a preferat să își anuleze vizita", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliul Național de Securitate (NSC), Ned Price, potrivit Agerpres.

"Informațiile conform cărora nu am putut propune o dată care să convină calendarului premierului sunt eronate", a adăugat el.

Vizita lui Benjamin Netanyahu la Washington ar fi coincis cu Conferința anuală a influentului lobby american proisraelian AIPAC la care acesta a participat în repetate rânduri.

Relațiile dintre Barack Obama și Benjamin Netanyahu, care au fost întotdeauna dificile, au devenit tensionate odată cu negocierile și apoi aplicarea acordului asupra programului nuclear.