MENIU

BARACK OBAMA va vizita Chişinăul, până la încheierea mandatului său, spune premierul Iurie Leancă

Barack Obama a participat la întâlnire lui Joe Biden cu Iurie Leancă

Preşedintele american Barack Obama va face o vizită în Republica Moldova până la încheierea mandatului său, a anunţat premierul Iurie Leancă, într-o emisiune la postul naţional Moldova 1.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită oficială în Statele Unite, a făcut referire, în emisiunea "Moldova în Direct" la "dialogul strategic" dintre Washington şi Chişinău, care vizează atât dimensiunea politică, cât şi cea politică.

"Am inițiat un nou cadru de dialog strategic cu SUA. Cadrul de lansare a acestui dialog este favorabil. În cadrul discuțiilor, Barack Obama a spus că va face o vizită aici, la Chişinău, până la încheierea mandatului său", a declarat Iurie Leancă.

El a adăugat că Statele Unite şi Republica Moldova vor avea un dialog instituțional pe probleme energetice, economice și comerț, dar şi privind atragerea investițiilor americane.

Premierul Iurie Leancă a a explicat că acest dialog strategic cu SUA înseamnă și un dialog strategic pe probleme de securitate. "Nu trebuie să se ignore situația Republicii Moldova și problemele cu care ne confruntăm. Să nu se neglijeze conflictul transnistrean înghețat care ne macină de mulți ani", a precizat Iurie Leancă.

În vizita de săptămâna trecută de la Washington, premierul Republicii Moldova a primit un mesaj puternic de susţinere din partea preşedintelui Barack Obama. Liderul american a asigurat că Statele Unite vor face tot posibilul pentru stabilizarea situaţiei din regiune. Statele Unite vor "susține enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova", a afirmat preşedintele Obama, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Premierul Iurie Leancă a avut discuţii la Washington cu secretarul de Stat John Kerry şi vicepreşedintele Joe Biden, în contextul crizei din Ucraina.