MENIU

Barack Obama s-a întâlnit cu liderul opoziţiei siriene

<p>Barack Obama</p>

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu şeful opoziţiei siriene Ahmad Jarba, a anunţat Casa Albă într-un comunicat în care nu s-a făcut nicio referire la armele cerute de rebeliune Washingtonului pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP.

Preşedintele american s-a alăturat unei reuniuni între Ahmad Jarba şi consilierul pentru Securitate Naţională Susan Rice, a precizat Executivul american într-un comunicat.

Obama şi Rice "au repetat că Bashar al-Assad şi-a pierdut legitimitatea pentru a conduce Siria şi nu are loc în viitorul" ţării, potrivit administraţiei americane.

Obama a "salutat abordarea constructivă" a coaliţiei opoziţiei siriene şi a făcut apel la un Guvern care să-i reprezinte pe "toţi sirienii", a anunţat aceeaşi sursă.

Casa Albă a dat doar asigurări că Ahmad Jarba a adresat mulţumiri părţii americane pentru "ajutorul neletal american, în valoare de 287 de milioane de dolari", şi nu a făcut nicio referire la cererea liderului opoziţiei siriene ca Statele Unite să furnizeze arme antiaeriene pentru ca aceasta din urmă să lupte împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

După trei ani de conflict care a provocat moartea a cel puţin 150.000 de persoane - "200.000" şi zece milioane de civile strămutaţi, care trăiesc un "coşmar", potrivit lui Jarba - aceste arme ar putea "schimba echilibrul de forţe pe teren", a pledat la Departamentul de Stat, miercurea trecută, oficialul sirian.

Administraţia Obama, foarte reticentă la orice angajament militar direct în Siria, se teme ca armele de război să nu ajungă în posesia unor organizaţii jihadiste rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Comunicatul difuzat marţi seara menţionează totodată faptul că Obama, Jarba şi Rice au discutat atât despre "riscul pe care îl reprezintă extremismul în creştere în Siria", cât şi despre "necesitatea de a lupta împotriva grupărilor teroriste din fiecare tabără".

De asemenea, textul comunicatului menţionează că cele două părţi împărtăşesc opinii similare cu privire la caracterul "ilegitim al planurilor regimului (al-Assad) privind organizarea de alegeri". Săptămâna trecută, Jarba a apreciat că scrutinul prezidenţial de la 3 iunie, la care preşedintele al-Assad este dat favorit, este o "farsă" care riscă să-i acorde şefului de stat sirian un "permis de a ucide în următorii ani".

Mai multe articole despre:
SUA Siria preşedinte Statele Unite Barack Obama